Světlo nás všechny opouští. Špína se zaposlouchává do nové desky Current 93

15. listopad 2018

Ansámblu, který vede David Michael Bunting aka David Tibet od osmdesátých let, jsme se ve Špíně již několikrát věnovali v našem nekonečném magickém seriálu o Current 93. Tentokrát se ovšem nevydáváme po stopách historie této kapely, ale s hostem Viktorem Palákem probíráme jejich nejnovější nahrávku The Light Is Leaving Us All.

Current 93 staví základy svých desek na konceptech. The Light Is Leaving Us All není výjimkou, základní frází je zde samotný titul alba. Prorok Tibet opět nechává rozkvést své apokalyptické vize o konci a smrti, zatímco se inspiruje v Bibli i anglickém folklóru. Vše umírá, i když stále je zde naděje na příchod kosmického mesiáše. Probrali jsme tak s Viktorem, jak na nás nová, mrazivá nahrávka působí. Nic totiž není tak temné, jak se zdá, protože, jak poznamenal Viktor Palák, navzdory všem chmurným vizím Tibet nechává celou deskou prozpěvovat ptáčky.

Z nového alba jsme si pouštěli výběr, který pro Špínu udělal Viktor. Skladby A Thousand Witches a 30 Red Houses tak nás přivedly až k Tibetovu oblíbenému anglickému folklóru a k věštectví a čarodějnictví. Druhá zmiňovaná skladba nás totiž přivedla až k čarodějnici z Endoru. Pro lepší pochopení problematiky jsme tak poprvé ve Špíně otevřeli Starý zákon a přečetli několik veršů z první Samuelovy knihy. Neponořili jsme se jen do Starého zákona, David Tibet naráží i na případ honu na čarodějnice, který se odehrál v druhé polovině 19. století v Anglii. Což není vůbec tak dávno.

Kromě meditací nad The Light Is Leaving Us All jsme se dotkli i kapely vzniklé ze spolupráce Tibeta s Youthem z Killing Joke, která nese název Hypnopazuzu. Na Viktora působila jejich nahrávka Create Christ, Sailor Boy jako zjevení. Fascinující je totiž už jen pozadí vzniku desky, protože oba pracovali odděleně. Zatímco David Tibet psal texty, Youth vytvářel komplet hudební složku, aniž by znali práci toho druhého. A výsledek funguje více než skvěle.

Kdo nebo co je mytický Pazuzu? Jak to má David Tibet s poslechem Judas Priest? Kdo byla čarodějnice z Endoru? Poslechněte si celý díl Špíny ze záznamu!

Spustit audio

Související