Světový luxus a český normcore: Designér Jan Černý o stáži v Paříži a české pánské módě

28. srpen 2019

Virgil Abloh je král streetwearu a světové pánské módy. Designér, který vedle vlastní úspěšné značky Off-White řídí pánské kolekce Louis Vuitton. Jan Černý je mladý český návrhář, který Virgila v Paříži osobně obul do ikonické boty českého normcoru – redesignované prestižky. Jak se taková věc stane a jak se Jan z neznámého studenta proměnil v jednoho z nejsledovanějších českých designérů? Poslechněte si v rozhovoru s Janem Černým v Modeschau.

Podobně jako Adam Kost, se kterým jsme mluvili v minulé Modeschau, Jan Černý zásadně přispívá k tomu, že se mění česká pánská móda. Od začátku mu šlo o to, aby jeho věci fungovaly a aby je nosili lidi v ulicích. A to se mu skutečně daří. Věřili byste, že někdo dokáže redesignovat tradiční českou pracovní botu tak, že ji budou kupovat sneakerheads? Já před pár lety rozhodně ne. Když se dívám na fotku na Janově instagramu, kde prestižky obdivuje Virgil Abloh, říkám si, jestli je to vůbec možné.

V rozhovoru s Janem jsme probrali jeho cestu od prvních školních prezentací až ke stážím u hvězdného českého designéra Jakuba Polanky, trendy londýnské značky Cottweiler a aktuálně v pánské sekci ready to wear u Louis Vuitton v Paříži. Jak vznikají nejsledovanější kolekce světa a jaké je kreativní a produkční zázemí LV v Paříži? Jak se vlastně Jan dostal k prestižkám a čím jeho redesign české pracovní boty Virgila zaujal?

Jan Cerny MBPFW podzim 2018 kolekce ss19

Dozvíte se i to, jaká bude Janova prezentace na aktuálním Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku (30. 8. – 6. 9. 2019). Je akce s názvem Jan Černý Souvenir Shop Party v klubu swim myšlena ironicky? Nebo máme místo módy skutečně čekat těžítka, hrníčky a propisky? Poslechněte si v rozhovoru, který byl v premiéře vysílaný živě v Modeschau na Radiu Wave.

Playlist:

Oklou & Casey – Lurk
Mina – Major
Nazar – Airstrike
Bad Bunny  Ni Bien Ni Mal

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.