Svůdkyně, světice a agentky s povolením zabíjet. O knize Hebrejky s Janem Fingerlandem

20. listopad 2022

Jaké příběhy skrývají biblické postavy jako Salome, Máří Magdaléna nebo Ester? A jaké místo má v Bibli tajemná Lilit? To odhaluje nová kniha Hebrejky. Napsal ji a do Hergot!u přišel představit publicista, politolog a autor podcastu Předvařená Bible Jan Fingerland.

Kniha se v jednotlivých kapitolách zaobírá jednadvaceti ženami z Bible a zkoumá je například prizmatem etnologie, historie literatury nebo psychoanalýzy. „Já sám jsem si chtěl při psaní spoustu věcí ujasnit. Nejenom o konkrétních ženských postavách, ale taky o tom, jak lze Bibli číst mimonábožensky.“ Přibližuje Jan způsob, jakým k Bibli přistupoval.

Jan Fingerland: Hebrejky

V Bibli Jan často nachází zrcadlící se postavy. Jedním z příkladů je Ester, která se v příběhu objeví díky Vašti, první králově ženě. Ta totiž neposlechne králův rozkaz přijít na hostinu. „Je to velice feministická postava, protože se odmítne producírovat před cizími chlápky. Chrání tak svoji i královu důstojnost, protože ten je evidentní násoska a hlupák.“ Vašti je proto králem zapuzena a na její místo nastoupí Ester. „Ta je opatrnější, neodmítá antifeministickou strukturu společnosti, ale umí v ní operovat.“ Tyto dvě ženy jsou tak podle Jana vzájemně protikladné a navzájem se osvětlují.

Jak se z cudné Zuzany stal erotický objekt? Jsou Hebrejky feministická kniha? Co biblickým ženám přidává rabínská tradice? Chystá se pokračování Hebrejek? Dozvíte se v Hergot!u.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.