Ta, která rodí řezem, je mnohdy ještě o kousek statečnější, říká porodní bába. Je císař zadarmo?

16. leden 2023

„Celé těhotenství jsem si přála dobrý porod pro nás oba. Jenže pak mi došlo, že já vlastně vůbec nevím, co je to dobrý porod. Že tohle je možná ten nejlepší, jaký jsme mohli mít,“ říká Anna, která po mnoha hodinách nepostupujícího porodu přivedla svého syna na svět císařským řezem.

Provází ho nekomfort, obavy, někdy spěch i pocit selhání. Po něm přichází dlouhé hojení, mnoho bolesti a nemalá jizva na těle. Přesto někdy zaznívají hlasy, že takzvaný císař je trochu zadarmo.

„Ta, která rodí řezem, je mnohdy ještě o kousek statečnější než ta, která rodí přirozeně,“ říká porodní bába Alžběta Samková, která se dlouhodobě vymezuje proti posměchu, který matky-císařovny někdy zažívají (v angličtině se označuje jako cesarean shaming). „Ale proboha – hlavně porody nesrovnávejme,“ apeluje Alžběta.

„Je to operace, která zachraňuje životy, pojďme jich ale dělat míň,“ říká k tomu Petr Kolek, primář gynekologicko-porodnického oddělení fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. „Těhotným vždycky říkám: nechte si v představě o vašem porodu rezervy a nefixujte se na jedinou možnou cestu,“ dodává.

„Ten, kdo doprovází ženu na císařský řez, má tři zásadní úkoly.“ Jaké? Poslechněte si Jiné stavy o porodu řezem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka