Táhnout mrtvého jelena do útrob spirály. Průlet tvorbou Liz Harris aka Grouper

10. září 2023

Letos uplynulo patnáct let od vydání stěžejní desky americké introvertní výtvarnice a hudebnice Liz Harris nesoucí název Dragging a Dead Deer Up a Hill. Grouper a její těžko uchopitelné, rozmlžené ambientní písničkářství se dnes už řadí do hudebního kánonu, samplují jej současní rappeři a covery desek se objevují v memech. Ve Špíně jsme se rozhodli nakouknout albu pod pokličku a prostudovat celou tvorbu Grouper, včetně mnoha spoluprací s dalším hudebnictvem.

O tomhle albu se nedá psát, je to skoro nemožné, popisovaly dobové recenze páté album Grouper. Předešlé, spíše ambientně laděné nahrávky najednou doplnila deska na níž Grouper svou bytostnou zamlženost a rozmazanost začala spojovat do rozptýlených písničkových tvarů. Zvláštní, melancholické skladby se často věnovaly spánku, plynutí vody a přesně tak zněly. Grouper už v té době měla za sebou více projektů, hudbu začala dělat v roce 2005, těsně po dodělání vysoké školy, kde vystudovala výtvarné umění.

Grouper - Dragging a Dead Dear Up A Hill

Tomu se věnuje paralelně se skládáním hudby, především dělá obrazy a kresby plné repetitvních vzorů a vedle toho tvoří murály v podobném duchu. Jistá ohraničenost její výtvarné tvorby jakoby byla v přímé opozici s jejími hudebními aktivitami - vokály se topí v jakémsi šumu, skoro by se mohlo jednat o pootevřené okénko v autě při jízdě na dálnici. Neurčité plynutí, osamělost, se dotýká většiny jejích projektů. Grouper intuitivně cítí hudbu z okolí a spojuje a dává dohromady to, co po ní zvuk chce. To vše za pomoci střídání především tří nástrojů: kytary, piana a kufříku plného efektů.

V jaké spirituální komunitě Grouper vyrůstala a jak se to otisklo do její hudby? Odkud vznikla její přezdívka? Kdo je dítě vyfocené na coveru Dragging a Dead Deer? Jaký vztah má k přírodě v okolí svého domu v oregonské Astorii? Jak ovlivnila rezidence v Portugalsku album Ruins? Jací rappeři vysamplovali její tracky?  S kým vším spolupracovala? Co se jí zjevilo ve snu, když v Arktidě pracovala na projektu Nivhek? A co všechny ty spirály a labyrinty? Poslechněte si celou Špínu o Liz Harris ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.