Test vyplňujte takticky. Učitel Marek Valášek radí, jak zvládnout maturitu z matiky

27. duben 2023

Marek Valášek je známý z YouTube, kde ve videích rozebírá nejrůznější matematické úlohy, které se objevují u přijímaček, maturit a zkoušek. Ve Studovně jsme probrali maturitu, ale taky to, co překvapuje studenty na vysokých školách. Jakou taktiku na test z matiky doporučuje?

„Měli byste k tomu testu jít tak, že víte, který úlohy vám jdou a který ne. Struktura maturitního testu je poměrně přesně daná a často se opakuje,“ vysvětluje Valášek. „Doporučuju na začátku během zhruba pěti minut projít celý ten test a označit si jednotlivé úlohy,“ říká a radí napsat například jedničky k úlohám, které mi jdou, dvojky k úlohám, které mi trvají, ale nějak je dám, a trojky k těm, které mi nejdou.

„Udělal bych všechny jedničky, přeskakoval všechno ostatní, pak bych přešel k dvojkám a trojkami se zabýval, až když mám hotové to předtím. Stává se, že se studenti zaseknou na úlohách, které nakonec stejně nevyřeší a nedostanou se k těm, které by vyřešili,“ upozorňuje.

Čtěte také

„Na rozdíl od přijímaček je maturita mnohem více předvídatelná a jsou tam standardní typy úloh,“ říká a dodává, že „jedničkové úlohy“ bývají na začátku testu. Vyplatí se tipovat? „Když nevím, tak ano, protože za špatnou odpověď se neztrácí body,“ doporučuje Valášek.

Co by poradil studentům, kteří přípravu nechali na poslední chvíli? „Naučte se pár klíčových věcí, na které se zaměříte, a vybírejte to i podle toho, z čeho je hodně bodů, radí a odkazuje na webové stránky Cermatu, kde jsou k dohledání testy i přehled hodnocení.

Probrali jsme také matiku na vysokých školách. Podle Valáška se školy dělí na ty, které přiznávají, že mají matematiku, a na ty, které ji oblékají do názvů jako ekonomické metody. „Spousty lidí, kteří jdou na vysokou, jsou překvapené, že tam ta matematika je, říká a dodává, že v prváku často tento předmět funguje jako síto.

„Je velký rozdíl mezi požadavky ke státní maturitě a mezí tím, co potřebujete ke zdárnému studiu na vysoké škole, kde je matika, upozorňuje a jako příklad učiva, které se studenti často musí doučit, uvádí funkce a grafy.

Poslechněte si celý díl Studovny o matematice. Videa Marka Valáška můžete sledovat na jeho youtubovém kanálu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.