Těžce vysvětlitelný nekonečný příběh a metaloví rytíři vyjíždějící z hradu. Laďte novinky z DIY scény

19. červen 2020

Tři čtvrtiny týmu Špíny se po dlouhých třech měsících sešly konečně opět společně u mikrofonu a oslavily to náležitě po svém. Prošli jsme si společně všechny žhavé a některé ještě nevydané skladby, které nás po čas karantény bavily. Čekejte klasický mix punkových i temně elektronických novinek s odpovídajícím komentářem. A samozřejmě opět došlo k decentnímu crossoveru s pořadem Hergot!

Posledních pár týdnů opět přineslo mocnou dávku novinek, které bylo potřeba nahlédnout ze všech stran a probrat, proč nám utkvěly v paměti. Nevykopli jsme samozřejmě ničím jiným než výběrem z debutového alba tria Coriky, pod nímž jsou podepsaná ostřílená jména z Washingtonu – Ian MacKaye, Joe Lally a Amy Farina. A doporučujeme tuto nahrávku od členů Fugazi, The Evens či Warmers dát celou, především pro její příjemnost a silný potenciál potěšit svou atmosférou každého posluchače.

Čtěte také

Nezaměřili jsme se ale jen na příjemné melodie. Rytířským metalem načichlý punk z Manchesteru Axis Of Light prostřídala ukázka z připravovaného alba našich australských zběsilých oblíbenců Geld nebo japonská šílenost Ilya, kterou objevil Kazatel tak trochu náhodou, a pěkně to s nimi ve studiu rozčísl. Stejně jako noisový projekt Like Weeds, v němž se ovšem ukrývají nečekané dubové textury.

Nebrouzdali jsme ale pouze světem, za cz/sk scénu jsme si pustili novinku od Edova Syna z připravovaného EP Plakala, které oficiálně vyjde v nejbližších dnech a na němž nás kolektivně uhranul především beat od mysteriózního tvůrce Benjamina Vibese. A protože také rádi zavzpomínáme na emo minulost, došlo i na exkurzi do krajin midwest ema s debutem brněnské kapely Snackthief, ve které najdete známé tváře z My Dead Cat či Flight665.

Jak se ve Špíně stavíme k nové desce Oranssi Pazuzu? Kdo je tajemný tvůrce Benjamin Vibes a co od něj ještě můžeme v budoucnu čekat? Jaké duchovní pozadí se nachází za nahrávkou od The Soft Pink Truth? Které skladby mají taneční potenciál a které rozdělily scénu? A proč nás tak uhranula pražská kapela Ku**y Češi? Poslechněte si celý díl Špíny ze záznamu!

Playlist:

Coriky – Hard To Explain
Axis Of Light – Scowl
Edúv Syn – Nekonečný Príbeh
Ilya – Burning Heart, Burn The World
Snackthief – Innocent Kids
Ku**y Češi – Věřit Jako Dělník
Geld – Infrasound
Oranssi Pazuzu – Farmakologinen
Like Weeds – People Like Us
Powerplant – Evidence
AUS – Suchmaschine
The Soft Pink Truth – We

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.