Tonikum pro rok 2023. Regenerační síla synthpopu od Frankie Rose a Indie Thieriot

11. leden 2023
Topinky

Kdo chce zapalovat, musí sám hořet. Soudě dle nových tracků si toho je vědom jak domácí trapový producent (a teď už i rapper) Frank Flames a dragová legenda RuPaul, tak i milovníci žánrových hybridů Bad Sounds. Okej? Okeej, okeej, okeej...

Frank Flames - In The Zone

Credits: Jakub Drbal, Jakub Siró
Label: Warner
Album: Lift Off

Frank Flames byl do loňského roku jen vyhledávaným trapovým producentem, který dělal beaty pro Smacka, Hugo Toxxxe i Jamese Colea. Pak ale na své desce Ready 2 Dive začal i rapovat a kariéra mu díky jedné z nejoriginálnějších nahrávek českého rapu za poslední dobu příjemně vystřelila. V prosinci ještě stihl završit úspěšný rok další kolekcí – na ní se už v názvu nepotápí, ale míří do nebes, jmenuje se totiž Lift Off. Na desce hostují Blueraykoranthug z Opaku Dissu nebo Arian730 z Dvojlitrboyzz. My si nicméně vybíráme hned úvodní track, v němž se Frank Flames obešel bez hostů a mluví o své nové roli v rapu. Beat k tracku dělal producent Space Coupe, který na sebe upozornil loňskou společnou deskou s havířovským Parffemem.

Frankie Rose - Anything

Credits: Frankie Rose
Label: Night School / Slumberland
Album: Love As Projection

Po dlouhých šesti letech se s anoncí nového alba hlásí americká písničkářka Frankie Rose. Na desku Cage Tropical z roku 2017 se chystá 10. března navázat novinkou Love As Projection, která vyjde pod labelem Slumberland. Nejcharismatičtější členka kapel Vivian Girls, Crystal Stilts a Dum Dum Girls na sólové dráze sází především na novovlnné inspirace a regenerační sílu synthpopu a nejinak je tomu v případě jejího aktuálního singlu Anything. Krystalická produkce a empatický text chytlavého synťákového tracku jako by chtěly nabídnout útěchu v čase tíživých globálních hrozeb. „Celé tohle album bude o tom, že musíme soustředit naši společnou energii na malé ovlivnitelné věci kolem nás, ve kterých můžeme nacházet radost. Chci trochu odpoutat pozornost od větších systémových problémů, které jsou zdrcující a prozatím i mimo naši kolektivní kontrolu,“ dodává k tématům a pojetí připravované desky sama Frankie.

Bad Sounds - More Than I Can Afford

Credits: Callum Merrett, Ewan Merrett
Label: Nettwerk
Album: More Than I Can Afford single

Dva bráchové z britského města Bath, kteří dělají nezařaditelný hybrid rapu, elektroniky, funku a rocku. To jsou Bad Sounds – projekt, za kterým stojí Callum a Ewan Merrettovi. V minulosti psali písně pro Arlo Parks nebo Broods, teď už ale mají úspěšně nastartovanou kariéru s vlastní pětičlenou kapelou. Vloni vydali EPčko Escaping From The Violent Time, Vol. 2, nový rok startují čerstvým singlem More Than I Can Afford – chytlavou fúzí funku a rapu. „Je to písnička o tom, jaký to je bejt chudej v bohatym městě. A přitom se snažit žít zdravě, nekašlat na životní prostředí, kupovat organický jídlo a podporovat lokální obchody. Snažíš se, ale nakonec se stejně cítíš vinnej, protože se ti nedaří žít eticky každou vteřinu svýho života,“ prozrazují Bad Sounds a v textu zpívají: „Vsadím se, že svědomí stojí víc než si můžu dovolit.“

RuPaul - Black Butta

Credits: RuPaul Charles, Frederick Minano
Label: RuCo, Inc.
Album: Black Butta

Bývá už zvykem, že s novou řadou úspěšné reality show RuPaul's Drag Race její tvůrce RuPaul vydává novou desku. Aktuálně odstartovanou patnáctou sezonu tak doprovází novinka Black Butta, která se znovu ohlíží za trendy v klubové scéně. Hyperpop tentokrát střídá house, bounce nebo jersey club jako v případě titulní skladby, na které zní dvaašedesátiletá drag superstar svěžeji než většina současných mladých interpretů. Na zbytku desky také hostuje remixerská legenda Eric Kupper nebo jeho už tradiční spolupracovník a textař Skeltal Ki, který se objevil na pilotním singlu A.S.M.R. Lover.

India Thieriot - Montage

Credits: India Thieriot, Jon Solo
Label: self-released
Album: Montage single

Start do nového roku se svým příznivcům rozhodla zpříjemnit v New Yorku usazená zpěvačka ze San Francisca India Thieriot, když 1. ledna vydala singlovou novinku Montage. Se songwritingem začala už ve svých deseti letech a postupem času si – pod vlivem inspirací hudebnic s výraznými texty, jako jsou Emily King, Kacey Musgraves nebo Taylor Swift – vypilovala vlastní zvuk na pomezí R&B a popu. „Tuhle píseň jsem napsala jako takovou reflexi konce roku, hudební přehlídku vzpomínek, které se mi už staly nostalgickými,“ říká třiadvacetiletá India Thieriot k melancholicky laděnému synth-popovému tracku se vzletným refrénem.

Preston Pablo - Ay Ay Ay

Credits: Preston Pablo, Clément Langlois-Légaré, Jamie Fine, Yannick Rastogi, Zacharie Raymond
Label: 31 East Inc. / Universal
Album: Ay Ay Ay single

Nový rok startuje vycházející kanadská hvězda Preston Pablo prvním letošním hitem Ay Ay Ay, se kterým navazuje na loňský singl Love You Bad. Na skočné novince předvádí talentovaný hudebník a textař svou dovednost kombinovat příjemně nadrzlý flex s upřímnou zpovědí. Podíl na sympaticky nahrublém zvuku má určitě i spolupráce s montrealskou producentskou dvojicí Banx & Ranx, se kterou se Preston v minulosti postaral o její zatím nejúspěšnější skladbu Flowers Need Rain. Právě pod jejich labelem navíc také singl vychází.

Tuší Filip, co je to „mlocání“? Chce se mu dnes ve studiu spinkat? Jak je cítit tzv. havířovský parfém? A má to všechno Aleš skutečně pod kontrolou? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.