Totální solidarita: Nová kompilace podporuje LGBT+ komunitu v Polsku

15. srpen 2019

Červenec 2019. Severovýchod Polska, Bialystok. Mírumilovný Pochod rovnosti Pride napadli extremisté, kteří po účastnících pochodu házeli dělobuchy, kameny, láhve. Nebyl to ojedinělý incident, nárůst netolerantních nálad v zemi, v tomto případě vůči LGBT+ komunitě, můžeme sledovat posledních pár let.

Scroll down for English version.

Polarizaci krajiny a útoky na LGBT+ komunitu umocňuje i politické vedení země. „Poslední roky v Polsku můžeme sledovat velký nárůst nálad a aktivit proti LGBT+ komunitě. Kriminální činy, násilí, nenávistná rétorika. Může za to pravděpodobně vládní strana, která otevřeně odsoudila LGBT+ komunitu v Polsku, a dala tak zelenou lidem, aby mohli na veřejnosti projevovat svou nenávist,“ říká Kajetan, jeden z členů iniciativy Oramics, vystupující pod přezdívkou Avtomat.

Jako reakce na tuto situaci vznikla kompilace Total Solidarity, za kterou stojí polský kolektiv Oramics a holandský label New York Haunted. Výtěžek z jejího prodeje poputuje nezávislým organizacím podporujícím LGBT+ komunitu v Polsku. „Kompilace Total Solidarity vznikla jako reakce na několik opravdu negativních událostí a my v Oramics jsme to chtěli otočit a udělat z toho něco pozitivního.“ Platforma Oramics vznikla na podporu žen, queer a nebinární komunity v Polsku. Kurátoruje akce, organizuje workshopy doma i v zahraničí. „Snažíme se o to, aby byla polská scéna více přátelská pro lidi, kteří z ní byli tak dlouho vyloučeni. Jeden z našich dalších cílů je zrovnoprávnění honorářů pro umělce ze střední a východní Evropy a těch ze Západu, protože je mezi nimi obrovský rozdíl,“ dodává Kajetan.

Poslechněte si rozhovor o okolnostech vzniku kompilace Total Solidarity.

July 2019. Northeast of Poland, Bialystok. The peaceful Pride march was attacked by extremists who threw stones and bottles on the participants. It wasn't an isolated incident: there has been an upsurge of intolerant moods in the country in the past few years, in this case towards the LGBT+ community. The polarization of the country and attacks on the LGBT+ community have been emboldened by the governing party. “We have seen crime, violence, hate speech. This can be probably attributed to the ruling party who have openly renounced the LGBT+ community in Poland. They have opened the floodgates for people to display their hate and to be vocal in public about it,” says Kajetan, one of the members of the Oramics collective, performing under the moniker Avtomat. 

TOTAL SOLIDARITY

In the wake of these events, Oramics has joined forces with the Dutch label New York Haunted to put together a new compilation “Total Solidarity”, whose proceeds will go to organisations supporting the LGBT+ community in Poland. “Total Solidarity as a compilation came from a bunch of really negative events and we in Oramics wanted to turn it into something positive,” says Kajetan. The Oramics platform was created to support women, queer and non-binary communities in Poland. It curates events and organizes workshops in their home country and abroad. “We've been trying to assure that the Polish scene gets more and more friendly for people who have been excluded from it for quite a long time. Our more recent focus has also been to try to equalize fees for artists from Central and Eastern Europe compared to the ones from Western Europe, because there is a huge pay gap.”

autor: Lucia Udvardyová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka