Trendy, nositelná i neviditelná: Jaká je nová móda z Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku?

6. září 2019

Jaká je nová česká móda z fashion weeku? Kdo zazářil, kdo překvapil a jaká show vzbudila největší rozruch napříč médii? Poslechněte si report Modeschau z Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku, nejsledovanější české módní události, která se tentokrát konala v karlínské Invalidovně.

Při debatách s lidmi mimo módní bublinu většinou dostávám podobné otázky: Proč vypadají věci z přehlídek tak bláznivě? Skutečně to někdo kupuje a nosí? Jak se takovými věcmi mohou designéři uživit? A je to takové jen u nás, nebo i v zahraničí? Když se jich ptám, co mají těmi šílenostmi konkrétně na mysli, zmiňují většinou věci, které jsou součástí stylingu. A designéři je v kolekci mají proto, aby jim pomohly komunikovat jejich myšlenky.

Přemýšlím, co vlastně z takové extravagantní kolekce zbude, když zmizí všechno, co je tam jen pro show a drama. Možná to bude jen pár trik, mikin, kabelek, ponožek a šátků. Není na tom nic divného a ano, je to tak často i v zahraničí. Módní přehlídka není pochod oživlých figurín z výloh obchodů. Je to komunikace a show, která má provokovat fantazii a vyvolávat emoce. A navíc, každý k prezentaci své kolekce přistupuje jinak.

Trendy na jaro a léto 2020

Podle trendových předpovědí má světovou módou v příštím roce hýbat propojení street wearu a pracovních oděvů s kvalitní krejčovinou. V dámských i pánských kolekcích ve světě i u nás na MBPFW se opakovalo téma saka: oversized, prodlouženého, dekonstruovaného, s velkými hranatými rameny s odkazem na 80. léta nebo zkříženého s pracovní vestou, bombrem nebo křivákem. Dalším velkým trendem je efekt hedvábného saténu. Z lesklých splývavých látek se pro rok 2020 šijí dámské šaty, dámské i pánské topy, kalhoty i košile. V trendech se stále drží devadesátkové kapsáče a zdravotní sandály a pokračují také kraťasy v délce do půli stehen. Drží se i trend ledvinek, které se postupně zvětšují a mutují do cross body kabelek.

Vedle extravagantních a provokativních modelů, které budou možná nejvíc vidět v médiích, se na MBPFW pravidelně prezentuje i velmi nositelná a dobře ušitá móda a doplňky. A tentokrát se vedle lokálního ready to wear a zakázkového couture prezentovala i móda neviditelná, inspirovaná pohádkou Císařovy nové šaty. Jaké to bylo?

Vstupte s námi do zákulisí nejsledovanější české módní akce a poslechněte si, kdo zazářil, kdo překvapil a kdo vzbudil největší rozruch.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka