„Udělat toho co nejvíc za co nejnižší cenu.“ Bourání s Milanem Jírovcem, autorem futuro stadionů

26. únor 2018

Milan Jírovec působí s kolegy Matyášem Sedlákem a Miroslavem Holubcem v ateliéru M4 architekti. Navrhují všechno od běžných domů po obchodní centra, jejich specialitou jsou ale futuristické multifunkční sportovní stadiony zpracované do nejmenších detailů. Jsou například autory ragbyového stadionu obehnaného chlazeným běžkařským tunelem, hokejovým hřištěm a plaveckým a skokanským bazénem. Jak může něco takového fungovat dohromady? I o mnohém dalším byla řeč v Bourání.

„Když jsme pracovali na veslařském kanálu v Račicích, navrhli jsme úplně nový koncept tribun. Nejsou statické a jejich rozloha se dá měnit podle požadavků a velikosti akce. Tribuny, které rezaví a musejí se každý rok natírat, prostě nemají smysl,“ říká Jírovec. Naproti tribunám v areálu sportoviště v Račicích stojí pruhovaný dům, který slouží jako ubytování pro sportovce. „V černo-žluté fasádě je něco zakódováno, co to ale je, to neprozradím. Zadání téhle budovy bylo skutečně jednoduché: postavit toho co nejvíce za nejnižší cenu. To mě baví, je to výzva.“  

Sportovní stavby jsou pro spoustu lidí ikonami, zdůrazňuje Jírovec. Třeba o stadionu v Mnichově se mluví jen v superlativech. „Lidé si řeknou: podívejte se, to je ale nádherný a ikonický Herzogův fotbalový stadion. Mě na tom začalo bavit to, že jsme se snažili nabourávat tohle klišé. Když stavíte  stadion, potýkáte se s tím, že máte velmi omezený rozpočet a snažíte se z toho vytřískat co nejvíce. Pak tedy musíte hledat multifunkce, jak například využít sportoviště pro více typů sportů. Najednou uvidíte, co všechno je vlastně možné postavit.“

Na multifunkčním stadionu v současnosti M4 architekti pracují. Navrhují koncept přestavby Olympu, bývalé Rudé hvězdy. „Hledali jsme mix sportů a funkcí, který by uspokojoval jejich potřeby a zároveň byl přínosem pro prostředí, tedy pro Prahu 6,“ říká Jírovec. Uprostřed by mělo být ragbyové hřiště, kolem kterého povede běžkařský tunel. „Bude to 1,5 kilometru dlouhý, chlazený, určený k tréninku biatlonu, protože jsou tam i střelnice,“ popisuje. Chlazení tunelu ale také hokejového hřiště, které je rovněž v plánu, vyprodukuje teplo, ze kterého se pak ohřeje voda v padesátimetrovém krytém bazénu a hlubokém bazénu pro skoky do vody. „Někdy se člověk dostane k takové symbióze, která může končit fascinujícím výsledkem,“ směje se.

Kdy se podle Jírovce architektovi nejvíc daří? A proč bychom podle něj měli být v Česku „normální“? Poslechněte si celý pořad.

autoři: Adam Gebrian , maf
Spustit audio