Umělec ukradl nejdražší banán světa a seniorka objížděla auta klíčem. To je svět podle Mikrovlnek

13. prosinec 2019

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky loví ty nejnaducanější vánočky ze zpravodajské trouby.

Jako obvykle moderátorky zaujala celá škála informací jak ze světa, tak z brněnského regionu. Šokovala je informace o tom, že umělec ukradl na výstavě nejdražší banán světa za 120 tisíc dolarů a snědl ho. Dotčený banán byl dílem italského umělce Maurizia Cattelana. Dílo s názvem Comedian mělo symbolizovat globální obchod a vzalo za své ve chvíli, kdy ho jako součást své performance využil jiný tvůrce David Datuna. Ten se označil za Hladového umělce, banán oloupal a snědl. To se líbilo zvláště Ivance, která si stejně jako Datuna myslí, že umění není o malování krajinek, ale o idejích. Zuzaně jako materialistce se to ovšem moc nepozdávalo. 

Obě moderátorky se dost divily zprávě o tom, že ženy, které mají po svém boku jednu až tři blízké přítelkyně, zastávaly častěji vedoucí pozice a mají dvaapůlkrát vyšší autoritu i plat než jejich vrstevnice bez kamarádek, jak tvrdí výzkumníci. Zuzaně to ale přijde podezřelé, protože nechápe, jak se měří míra autority. Ivaně zas přišlo podivné, že ve výzkumu nebyli zahrnuti mužští kamarádi.

Rozveselila je ale zvěst o tom, že ženy, které mají dost přátelských vazeb, přežijí rakovinu prsu častěji než ženy bez kamarádek – ty měly o 64 % vyšší pravděpodobnost úmrtí. Z toho vychází ponaučení, že pro ženu je lepší být oblíbená a nepomlouvat kámošky.

Nebyly by to Buchty, kdyby opomenuly krimi zprávy z Brna. Tam byla dopadena žena, která objížděla několik měsíců auta klíčem. Vadilo jí, že jich je hodně. Buchty tento čin sice neschvalují, ale přijde jim fajn, že i lidé v důchodovém věku mají takto dobrodružného ducha. Připouští ale, že žena majitelům aut mohla pouze závidět.

Je mezi uloupeným banánem, zdravotní prospěšností kamarádek a ženou škrábající auta klíčem nějaká hlubší souvislost? Určitě ne, ale nikomu to nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.