Umřít a přežít to. Poslechněte si dokument o zážitku s jedním z nejsilnějších přírodních psychedelik

16. listopad 2019

Audiodokument Umřít a přežít to zachycuje zážitek Dana Moravce, který se vydává na louku někde na okraji Prahy. Tam chce vyzkoušet, co se stane, když vykouří sušený sekret ropuchy Bufo Alvarius. Ten je často označován za jedno z nejsilnějších přírodních psychedelik. Autorka dokumentu Brit Jensen po natáčení položila Danovi několik otázek, které přibližují téma dokumentu a motivy k jeho vzniku.

Jak tě napadlo vyzkoušet kouření sekretu ropuchy Bufo Alvarius?

Během procesu objevování sebe sama jsem absolvoval několik psychedelických rituálů s etheogeny, tedy látkami, které můžou vést k bohu, poznání… O Bufo Alvarius se mluví jako o nejsilnějším přírodním psychedeliku. Zajímalo mě, jestli to tak opravdu je a co to dělá, přišlo mi přirozené vyzkoušet a setkat se i s touto medicínou. Četl jsem na nějakém blogu zkušenosti Jirky Charváta, kterého jsem oslovil, stali jsme se přáteli. Vyprávěl mi o tom, jak mu rituál změnil život. Byl jsem zvědavý, co může „medicína změny“ udělat se mnou.

Co jsi o tom zážitku slyšel předem?

Že je nejsilnější, nedá se „očůrat“, že znamená ukázku smrti, že možná dokáže zprostředkovat setkání s tím, co opravdu jsme, vědomím. Taky jsem slyšel, že pár lidí umřelo, jiní se zbláznili, že je důležitá příprava, odevzdanost, důvěra a hlavně integrace toho zážitku. Něco jsem si samozřejmě představoval, ale to jsou vždycky takové blbosti, představit se to nedá. Tím méně pečlivě popsat.

Jak dlouhá doba od zážitku uplynula a jaké teď cítíš výsledky?

Rok a půl. Bezprostřední dopad byl ten, že jsem si mohl a můžu velmi snadno vzpomenout a vyvolat pocit já – můj cíl mnohaletého meditačního hledání v procesu poznávání sebe sama. To, co jsem hledal přes deset let, najednou bylo a je přímo v mém zorném úhlu, je to přirozené a jednoduché. Dodnes se někdy musím smát, jak jsem mohl hledat něco, co je tak zřejmé. Objevení pocitu já a soustředění na něj vede k odpadávání ostatních myšlenek a vtahuje do ticha vědomí.

Čtěte také

Dá se ten zážitek srovnat s něčím jiným, co jsi zkusil a zažil?

Ne. Během meditací se můžu dostat za mysl, za emoce, stát se všechno ve všem, ale nikdy jsem nepohlédl sám sebou do sebe sama tak intenzivně a nerušeně. Je to nepopsatelné a nepopsatelně osvobozující. Většina strachů, které nakonec můžou symbolizovat strach z nebytí, je prohlédnuta jako iluze, protože v průběhu zážitku nemůžu, nemám kam umřít. Já jsem. Pořád.

Doporučil bys to někomu jinému?

Ne. Ano. Legrační je, že v úrovni vědomí nefunguje duální vnímání ano a ne. Černá a bílá, protiklady, protože vědomí je jedno. Najednou, zároveň. Mysl je duální a funguje v tomto módu přitažlivosti a odporu. Musí porovnávat, jinak se nevyjádří. Takže nedoporučil, protože to je opravdu nepředstavitelně silný zážitek, myslím, že i nebezpečný, a rozhodně ne rekreační. Právě i svými následky, integrací, která může být bouřlivá. Spousta lidí pak změnila práci, partnera, všechno. Ale kdy jindy a kde jinde se můžeme setkat s tím, že si prožijeme vlastní smrt? Otázkou je, jestli to chceme. Osobně si myslím, že to je jedno. Kdo se má setkat, se setká, kdo ne, ne.

Půjdeš zase?

Nyní tu potřebu necítím.

V Danově případě předcházela zážitku s Bufo Alvarius dlouhá léta spirituálních praktik. Ačkoliv jsou psychedelické látky v posledních letech často diskutovány v souvislosti s jejich možným lékařským uplatněním v kontrolovaném prostředí, jejich užívání s sebou nese četná rizika včetně přetrvávajících poruch vnímání, a Česká psychedelická společnost nedoporučuje jejich rekreační využití. Poslechněte si jeho zkušenost s psychedelickým zážitkem v dokumentu Umřít a přežít to.

Autor: Brit Jensen
Dramaturgie: Ivan Studený
Zvuk: Tomáš Pernický

Brit Jensen je původně z Dánska, ale žije už skoro patnáct let v České republice. Působí jako dramaturgyně v Českém rozhlase, natáčí audiodokumenty pro český i dánský rozhlas nebo pro britskou BBC.

autor: Brit Jensen
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.