Universum: 22 měsíců ministra Dobeše

23. březen 2012

Jeden z nejkontroverznějších polistopadových ministrů školství podal v pátek svoji rezignaci. V ministerském křesle skončí na konci března po 22 měsících ve funkci, během kterých stihnul naštvat spoustu lidí.

Zároveň, nutno dodat, dokázal pozitivně zaměřit pozornost ministerstva na regionální školství a pro učitele získat alespoň trochu více peněz. Ministrovi školství Josefu Dobešovi bylo věnováno páteční Universum.

Státní maturity, plošné testování žáků 5. a 9. tříd, věcné záměry zákonů o vysokých školách a finanční pomoci studentům, pomalé čerpání peněz z fondů EU, sporné prodloužení akreditace plzeňským právům, několikanásobná výměna kabinetu i šéfa tiskového odboru i angažmá kontroverzního úředníka Ladislava Bátory, to všechno (a mnohem více) stihnul Josef Dobeš během necelých dvou let ve funkci ministra školství. K některým projektům přišel pouze jako zvolený ministr (státní maturity), za jiné je plně zodpovědný (reforma vysokého školství a školné…).

Svými neuváženými a náhlými rozhodnutími i častou personální obměnou vysokých úředníků si nezískal nálepku nejsympatičtějšího ministra. Takového, který ví, kudy jít a kam rezort směřovat. V průběhu měsíců svého ministrování si proto získal mnoho odpůrců, kteří žádali jeho rezignaci. Ministr jim nakonec vyšel vstříc. Našel si proto bohulibý důvod, aby odcházel se vztyčenou hlavou a tak trochu jako hrdina.

Josef Dobeš odmítl vzít učitelům slíbených 2,5 miliardy korun na platy, které mu do rozpočtu odmítl dát ministr financí Miroslav Kalousek, a proto raději ze své funkce odešel, aby si zachoval vnitřní integritu a morální kredit. Těžko říci, kde se toto vnuknutí v ministrovi po měsících vzalo.

Více o životě a díle odcházejícího ministra školství Josefa Dobeše v záznamu pátečního pořadu.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.