Universum: Nenech sebou zametat!

16. březen 2012

Pro většinu mladých lidí je to dnes už možná běžná záležitost, bohužel. Uštěpačné poznámky, nelichotivé fotky, ale často i nevybíravý slovník a slovní ataky na síti.

S masivním rozšířením nových technologií se běžný problém základních i středních škol dostal do elektronické sféry a začalo se mu říkat kyberšikana. Kvůli anonymitě virtuálního prostoru a špatné postižitelnosti viníků je tahle forma nátlaku ve výsledku výrazně nebezpečnější než její starší sestra šikana.

Možná trochu neoriginálně, ale Universum v pátek začalo dalšími informacemi o kauze plzeňských práv, která se opět o kus vyhrotila. Během posledních několika dnů v případu padla hned dvě trestní oznámení. Jedno putuje z pera samotné Akreditační komise (AK) k ministrovi školství Josefu Dobešovi. To druhé naopak padá na hlavu šéfky AK Vladimíry Dvořákové a podali ho studenti plzeňských práv. Za údajné zneužití pravomoci úřední osoby.

Každé druhé dítě v České republice už se setkalo s takzvanou kyberšikanou. Vyplývá to z průzkumu olomoucké pedagogické fakulty. Děti si podle informací odborníků možné dopady a důsledky svého jednání na internetu neuvědomují a přátelí se na sociálních sítích i s lidmi, které vůbec neznají. Navíc každé druhé dítě bylo takovým neznámým pozváno na osobní schůzku a 23 procent z nich na ni doopravdy vyrazilo.

Projekt Nenech sebou zametat, o kterém byla v pátek řeč v Universu, předal v posledním půlroce více než 800 dětí ze základních a středních škol po celé republice informace o tom, jak se nástrahám internetu vyhnout, řekl jim, jak se na síti chovat, a případně kam se obrátit o pomoc. Hostem Universa byl jeden z koordinátorů projektu Tomáš Botlík.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.