Universum: Rudá, nikoli modrá fakulta

18. prosinec 2012

Donášelo se, vyhazovalo a kádrovalo. Běžný obrázek doby totality v ČSSR. Režim pohltil také univerzity a jedním z nejdůležitějších míst byla Filozofická fakulta UK. Do historie téhle instituce a po stopách akademických konfidentů se obrací publikace Náměstí Krasnoarmějců 2. Učitelé a studenti Filozofické fakulty UK v období normalizace. V úterý byla tématem Universa Radia Wave.

Před rokem 1968 byla Filozofická fakulta Univerzity Karlovy jedním z důležitých center pražského jara. Po srpnových událostech se ovšem situace začala rychle měnit a fakulta se brzo „normalizovala“ do podoby spořádaného marx-leninského vzdělávacího centra.

Filozofická fakulta byla jedním z ideově nejvíce zasažených ústavů Univerzity Karlovy. Donášelo se, vyhazovalo, ale přesto u mnoha učitelů převažoval závazek k oboru než k čistému kádrovému profilu.

K poměrům na FF UK v období let 68–89 se obrací skupina studentů v publikaci Náměstí Krasnoarmějců 2. Učitelé a studenti FF UK v období normalizace. Tři ze sedmi autorů této publikace byli hosty Universa Radia Wave. Pavel Cyprich si povídal s Katkou Volnou, Klárou Pinerovou a Jakubem Bachtíkem.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.