Úředně ověřený milovník Drake se na nové desce utopil v ironii

14. září 2021

Rapový svět zažil na konci prázdnin ostře sledovaný střet v kategorii supertěžkých vah – v rozmezí pěti dnů vyšly dlouho odkládané a očekávané desky Kanyeho Westa a Drakea. Bylo to o to pikantnější, že tyto rapové hvězdy se poslední měsíce vzájemně ostřelují – částečně je to dozvuk tři roky starého beefu mezi Drakem a Pushou T, ve kterém se ukázalo, že Drake skrývá před světem nemanželské dítě.

Na novém albu Certified Lover Boy se snaží kanadský raper tento incident převrátit do vlastní narace, v níž může vystupovat jako lamač dívčích srdcí. Tuto svoji (staro)novou image ale zároveň pořád tak trochu shazuje. Důkazem je absurdní název desky (dodejme, že „boy“ Drake letos oslaví 35. narozeniny) i neobvyklý obal z dílny britského výtvarníka Damiena Hirsta, na němž je dvanáct piktogramů těhotných žen.

V podobném ironickém duchu se nese i zatím nejúspěšnější track z desky Way 2 Sexy, který sampluje odrhovačku dvojice Right Said Fred z roku 1991 a jehož klip je natočený tak, aby generoval memy. Taktika je jasná: předhodíte světu pár náhodných bizarností – třeba Drakea jako padesátníka s pupkem – a ono se něco určitě uchytí.

Stejnou strategii má celé album, trvá nekonečných 86 minut a Drake tady střídá všechny polohy od tvrdého rapu (No Friends in the Industry, Knife Talk) po soft R&B typu Drake featuring Drake (Pipe Down, Get Along Better). Že bychom od něj ale za hodinu a půl slyšeli něco, co ještě za posledních patnáct let ne, to se vážně říct nedá. Výrazné déjà vu zažijí hlavně fanoušci alba Nothing Was The Same.

Drake na Certified Lover Boy působí dojmem někoho, kdo vynakládá minimální úsilí a vlastně by spíš než ve studiu byl radši ve své vile s bazénem. Když je nejhůř, je tu naštěstí spousta hostů – namátkou Lil Baby, Future nebo Rick Ross, kteří zvládnou posluchače probudit z poklidného dřímání.

Ke zmíněným beefům se raper vrací na několika místech nové desky a jeho ultimátním argumentem je to, že žádný raper za poslední dekádu neprodal tolik desek jako on, a proto by měli všichni zmlknout. To je samozřejmě nezpochybnitelné, Drake však zároveň posledních pět let jede spíš na autopilota. Na novince je to víc než zjevné, a navíc ji tentokrát nejspíš nezachrání žádný masivní hit.

Pokud album vůbec zvládnete doposlouchat do konce, tak ze všech tváří, které Drake na nové desce ukazuje, vám asi zůstane v paměti ta unaveného hitmakera, který vydává desky už jen z povinnosti a v lepším případě si z toho všeho může maximálně udělat srandu.

Když ale Certified Lover Boy srovnáme s Dondou Kanyeho Westa, je to jako produkt určený k rychlé spotřebě vedle skutečného uměleckého díla, kde jsou slyšet roky práce. Bez ohledu na prodejní čísla porazil v tomhle souboji Kanye West svého rivala Drakea na celé čáře.

Poslechněte si celou recenzi Drakeovy nové desky Certified Lover Boy od Karla Veselého.

Drake – Certified Lover Boy (OVO / Republic Records, 2021)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.