Už žádné zkostnatělé instituce. Bakalářský obor na UTB spojuje kulturu a digitální technologie

25. leden 2024

„Je tam důraz na workshopy, plenérové výjezdy, týmovou práci, na různé exkurze a blokovou výuku,“ říká Eva Gartnerová o vznikajícím bakalářském oboru Kreativní odvětví a digitální kultura. Jak se zakládá nový obor a jaké dovednosti by se ve škole mělo studentstvo naučit?

„Všichni studenti mají například povinně úvod do dějin umění nebo kulturních studií,“ vyjmenovává Eva Gartnerová, co se jí líbilo v zahraničí, kde je kreativní odvětví bráno jako progresivní obor. Inspirovala se především v Americe, ale i v Británii a Austrálii. „Místní muzea a galerie nad věcmi přemýšlí komplexně,“ popisuje Gartnerová.

„Chtěli bychom otevřít kulturní instituce divákům tak, aby to bylo něco, co je bude lákat, podporovat v nich zvědavost a co už nebude zkostnatělá instituce,“ popisuje jeden z cílů. „U tohoto oboru je velký důraz na aplikaci nových technologií a větší flexibilitu,“ říká o novém bakalářském programu, který lze studovat na Fakultě multimediálních komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Co je to třeba design thinking? Pusťte si Studovnu o novém studijním programu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka