Vajgly vyčistí vodu a hradeckému kačerovi se zapalovala lýtka. To jsou nej zprávy minulého týdne

17. únor 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ten nejchutnější broskve ze zpravodajské konzervy. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako fanynku čistoty zaujala zpráva o tom, že páchnoucí nedopalky cigaret mohou být vítanou surovinou pro výrobu speciálních filtrů. Vědci ze zlínské Univerzity Tomáše Bati vyvinuli metodu jejich zpracování na nanovlákna, která dokáží zachytit hormony v odpadních vodách.

Zuzanu coby nevyléčitelnou romantičku chytla za srdce informace o tom, že desetiletá Scarlett Dourmattová z Cumberlandu ve státě Rhode Island si není jistá existencí Santa Clause, a tak požádala o pomoc policii. Zaslala tedy k analýze DNA nakousnutou sušenku a mrkev, které o Vánocích přichystala pro Santu a jeho sobí doprovod.

Nakonec nesměla chybět nějaká ta krimizpráva. V Hradci Králové proběhla „záchranná akce“. Láskou zaslepený kačer naháněl v Jiráskových sadech svou vyvolenou. Do cesty se mu však postavil odpadkový koš, do kterého omylem vlétl. Zde měl sice pěkně nastláno, ale nedokázal se z úzkého vysokého prostoru dostat ven. Přivolaní strážníci-odchytáři nebožáka vytáhli, takže byl asi happy jak grepy.

Je mezi zvídavou holčičkou, prospěšnými vajgly a kačerem toužícím po milování nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci vůbec nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka