Ve snech žijeme úplně jiný život. Přinášejí pravdu, potlačené problémy i políbení múzou

6. červen 2023

„Sny jsou zakopané poklady, miluji výklady snů”, říká rektor Pražské vysoké školy psychosociálních studií, klinický psycholog a psychoterapeut Jiří Růžička. Sny mohou ukazovat mnohé. Naše přání, obavy, nevyřešená témata. Ale mohou i ohlašovat i to, co přijde. Kámen úrazu je interpretace, snu je někdy těžké v bdělém stavu porozumět. Abychom ale sen přijali a integrovali, nemusíme ho přesně vyložit. Podle docenta Růžičky snům často rozumíme právě tehdy, když sníme.

Jiří Růžička

„Že máme předjímavé sny, o tom není pochyb.” Docent Růžička vzpomíná na klienta Sigmunda Freuda, kterého čekala svatba. Ve snech se mu zdálo, že na ni jede v pohřebním voze. Freudovi prý bylo jasné, že se řítí do nešťastného manželství. I když si to nechtěl klient připustit, jeho sen se mu snažil předat zprávu, varování. Sny mohou také upozorňovat na dosud nevyřešené problémy nebo i traumatické události, které nebyly zpracovány. Může se tak dít nepřímo, postupně. Snový život má patra a postupně se z hlubin nevědomí vynořuje to, co potřebujeme prožít nebo vidět. 

„Ptal jsem se Michaela Kocába, jak skládá hudbu. Říkal, že čeká až k němu přijde.” Sny mohou být inspirací a podporovat kreativitu. Najdeme mnoho příběhů z oblasti umění nebo vědy. Převratných děl nebo vynálezů, které byly inspirovány právě zážitkem ze sna. Jakoby k nám skrze snění promlouval svět a my jsme byli tvůrčím prostředníkem. Sny jsou také často dobrým materiál do psychoterapie, existují dokonce specializované výcviky právě na výklad snů. Mnoho klientů a klientek se v terapii svými sny zabývá. 

Poslechněte si celý rozhovor o snech, snovém životě a jejich výkladu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.