Vnímejme kulturu jako něco, bez čeho společnost nemůže být šťastná, říká nakladatel Matěj Senft

20. červenec 2022
Záložka

„Viděl jsem, jak se u nás v mnoha nakladatelstvích vydávají knihy, a nezdálo se mi, že by to nějak ctilo a následovalo nakladatelské řemeslo. Druhým důvodem pak byl přístup k autorům – někteří nakladatelé nedostatečně propagují jejich knížky nebo jim dokonce nedávají honoráře,“ vysvětluje Matěj Senft, proč se společně s přáteli rozhodl založit vlastní nakladatelství Viriditas.

Na střední škole se u něj díky učitelce objevila láska k poezii a v rámci školy pak měl praxi v Pasece, kde se přesvědčil o tom, že mít nakladatelství je jeho cíl. Viriditas je už z podstaty významu slova mladé a svěží české nakladatelství – nejen obsahem, ale i lidmi, kteří ho založili. Do této chvíle vydali tři básnické tituly, čtvrtá kniha bude pro děti a další jsou na cestě.

Čtěte také

Od příštího roku chystají vydávat taky začínající autory a chtějí, aby měli stejné podmínky jako ti zavedení. Pro Viriditas je totiž důležitý vztah k autorům, což v praxi znamená například to, že básnické sbírky vydávají v nákladu pěti set kusů, což je nadprůměrný počet. Tím ale prý chtějí ukázat, že svým autorům věří.

„Už tak jsou rozpočty ministerstva malé, tento rok navíc došlo ke snížení o několik stovek tisíc. Člověk by si řekl, že jde o zanedbatelnou částku, ale ve výsledku je vidět, jak velký dopad to má. A kdyby se naopak přidalo zanedbatelné množství peněz, tak by to mohlo všechno změnit,“ dodává Matěj.

Poslechněte si letní díl Záložky s básníkem a nakladatelem Matějem Senftem. Zjistíte, jak vnímá současný stav českého knižního trhu, jak hodnotí založení vlastního nakladatelství v době pandemie a jak je to s honoráři básníků.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio