Všechno ohlídat a nesložit se z toho. Je to těžší, než jsem si myslel, říká táta na rodičovské

13. prosinec 2023

„Přemýšlím často, jaké to je, být s dítětem sám celé dny. Často mi píšou matky, že jsou na tohle všechno samy. Že třeba partner chodí do práce, ale i po jeho práci je péče o domácnost úplně na nich. To si neumím představit, jak bych to všechno zvládal sám. A to vůbec nemluvím o samoživitelkách,“ říká Matěj, táta batolete a tvůrce insta profilu Táta na rodičovské.

Matějovu synovi je aktuálně devět měsíců, na rodičovskou s ním nastoupil v jeho půl roce. „Je to náročnější, než jsem si myslel, hlavně ta mentální zátěž. Nejtěžší je všechno ohlídat a nesložit se z toho. Jestli syn nepotřebuje jíst, pít, kdy musí spát, jestli nespí moc dlouho, nebo moc krátce. Teď začal mít v noci bdělá okna, to trvá třeba hodinu a půl nebo dvě hodiny, kdy se to snažím přežít,“ směje se Matěj, původní profesí kriminalista.

„Všichni z okolí měli plno otázek a strašně je to zajímalo. Tak jsem si řekl, že to bude super sdílet. Jsem rád, že můžu ukázat, že táta může být na rodičovské dovolené a jak vypadá realita. Mám zpětnou vazbu od jiných mužů – že to sledují, že tuhle možnost třeba sami pro sebe zvažují a že rádi vidí, že to jde,“ uzavírá.

„Úžasný jsou jeho pokroky, mám radost ze všeho.“ Jak vypadá Matějovo typické ráno? Co všechno na instagramu ukazuje? Poslechněte si aktuální díl Houpaček.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka