Když jsem na porodním sále viděla její slzy, začala jsem se bát, že nám to dítě nedá

6. prosinec 2023

„České právo náhradní mateřství neupravuje. Smlouva, ústní nebo písemná, není vymahatelná. Navzdory tomu, že právníci tyto dohody s rodiči sepisují, navzdory tomu, že kliniky tyto dohody vyžadují, jsou úplně k ničemu. Je to osnova, co se bude dít. Ale když jedna nebo druhá strana ty podmínky nesplní, je to nevymahatelné. Právně je matkou ta, co dítě porodila,“ říká Silvie. Před časem jí a jejímu muži porodila dceru náhradní matka.

Silvii se narodila dcera. Kvůli nemoci ale bylo jasné, že žádné další děti mít nemůže. „Už v průběhu těhotenství jsem začala přemýšlet nad tím, jak půjdeme dál. Naši náhradní matku jsem nakonec našla na Facebooku,“ vzpomíná Silvie. „Velkou roli hrála intuice. Dost často se objevují podvodnice. Ze zoufalých rodičů vymámí peníze a pak zmizí. My měli to štěstí, že jsme jedno vlastní dítě měli a nikam jsme nespěchali.“

„Náhradní matky jsem si prověřovala, na sociálních sítích, ve vyhledávačích, Dá se snadno najít, že je někdo v insolvenci nebo v exekuci, to bylo pro mě znamení, že tudy ne. A na sociální sítě si někteří lidé dají prostě všechno,“ říká Silvie.

Čtěte také

Je na náhradním mateřství něco právně problematického? A jak je to s odměnou? „Surogátní mateřství není nijak zlegalizováno, ale není zakázáno. Je to šedá zóna, která se děje a všichni o ní vědí. My jsme se s náhradní matkou domluvili na částce, kterou jí budeme kompenzovat dobu, po kterou bude těhotná. Byla v pracovní neschopnosti a my jsme dopláceli rozdíl mezi výplatou a neschopenkou. Přispívali jsme na jídlo, šaty, vitamíny, cesty k lékaři. To všechno se smí. Veškeré peníze, na kterých se dohodnete, ale musíte zaplatit do porodu. Pokud byste zaplatili náhradní matce něco po porodu, bude to posuzováno jako trestný čin obchodování s dětmi,“ vysvětluje Silvie.

„Když jsem na porodním sále viděla její slzy, začala jsem se bát, že by nám to dítě nemusela dát. Byla jsem dlouho přesvědčená o tom, že až porodí, už ji nikdy nechci vidět, abych to v sobě mohla uzavřít. Chtěla jsem přetrhat všechny kontakty. Ale nestalo se to. Vídáme se a když například dcera slavila první narozeniny, byla náhradní matka na oslavě. Je součást našeho života,“ popisuje.

Co se děje po narození? Jak vypadá proces vzdání se rodičovských práv a adopce? Jaké nástrahy na zájemce o surogátní mateřství číhají? Poslechněte si Houpačky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.