Jestli žena zažívá potrat třetího vymodleného dítěte, chci to vědět, říká porodní bába

15. listopad 2023

„Víc než dřív mohou teď ženy využít možnost, že potom, co dítě v rané fázi těhotenství odejde, nejdou do nemocnice na instrumentální revizi a čekají na spontánní potrat. Znám ale i ženu, která zažila obě varianty, v nemocnici i doma, a obě byly špatně. Za mě to bylo tím, že neměla vedle sebe oporu. I k potratu, stejně jako k porodu, je třeba mít někoho, o koho se budeme moct opřít. Ať už je to pátý týden, nebo čtyřicátý,“ říká o zkušenosti s potratem Alžběta Samková.

Co můžeme čekat, když nás potrat zavede do nemocnice? „Jsou tam vedle sebe ženy, pro které znamená potrat vyřešení problému, a pak ty, které se loučí s vytouženým těhotenstvím. Pokud k nám přichází žena na revizi po třetím potratu a je z toho zničená, je pro mě jako pro personál hodně důležité to vědět. Je to situace, ve které musíme být všichni naprosto profesionální. Otázka je, kolik žen tohle dokáže v té situaci někomu v nemocnici říct. V systému není zajištěné to, aby k tomuhle žena dostala prostor. V některých nemocnicích se objevuje síť Center provázení. To jsou místa, která by nám s tímhle mohla hodně pomoct,“ říká porodní asistentka Alžběta Samková. „Já za sebe vidím strach personálu o tyhle ženy pečovat. Strach, že něco řeknu blbě – tak radši neřeknu nic.“

A co dál? „Polehávat, odpočívat. Léčit nejde tělo, ale i hlavu, mluvit o tom. A nezapomínat na rodinu kolem. Mohlo to být vymodlené dítě a rodina přišla o svého člena. Mnoho z nás s těmi dětmi mluví, i když tady nejsou,“ uzavírá Samková.

Poslechněte si Houpačky s porodní bábou Alžbětou Samkovou o potratu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka