Kdo je hodný? Kdo je zlý? Nejlepší otázky jsou ty, jejichž odpovědi nenajdete na internetu

1. listopad 2023

Do Houpaček přišla Barbora Fialová a Jiří Bartoník, nakladatelé a lektoři z platformy Pink Box, která seznamuje děti s filozofií. „Jde o otázky, na které neexistuje přesná odpověď, které si nezodpovíte hledáním na internetu,“ říká Jiří Bartoník. „Ze světa pohádek mě třeba napadá filozofická otázka, jestli byl vlk v Červené Karkulce hodný, nebo zlý. Na to se děti často ptají – jestli je někdo hodný, nebo zlý.“

Platforma Pink Box organizuje filozofické dílny orientované na různé otázky – jak spočítat krásu světa, co ve skutečnosti musíme nebo jak je to s otázkou „proč?". „Hledáme správné otázky. Aby se děti naučily nejen ptát, ale i poslouchat. Můžu mít totiž sebeskvělejší argument, ale když nenavazuje na toho, kdo mluvil přede mnou, debata se nikam nepohne,“ dává příklad Barbora Fialová.

Proč tady jsem, proč je tohle větší, je tohle první, nebo druhé, proč něco nemůžu a proč něco musím? Dětská debata by se mohla promítat v poslanecké sněmovně. Z mých zkušeností bývá i na vyšší úrovni než debaty studentů na vysoké škole. Co do vyjadřování, podávání příkladů, analýzy i humoru,“ říká Jiří Bartoník. „Dobře vedená otázka vás odhaluje, a když jste starší, odhalit se nechcete,“ doplňuje.

Některé děti se rozbrečí, když nám nestačí odpověď „nevím“. K čemu je dětem dobrá filozofie? Poslechněte si rozhovor o dětech a filozofii.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.