Vy jste sourozenci? Vždyť jste úplně jiní. Sourozenci mohou být nejbližší přátelé i odcizení lidé

13. leden 2022

„Sourozenecké vztahy mohou být velmi silné, ale všemi směry. Konflikty i pomocí,“ říká dětská klinická psycholožka a psychoterapeutka Gražina Kokešová Kleinová. Vztahy se sourozenci jsou výjimečné, znáte se celý život a nevybíráte si je. Může do nich vstoupit řada nečekaných událostí, které vztahy mění. Smrt blízkého sourozence, konflikty, touha jít jiným směrem než ostatní, rozvody, změna pohlaví i nalezení ztracených sester a bratrů. Co výjimečného zažíváme se sourozenci?

V dobrých sourozeneckých vztazích funguje komunikace. Je upřímná, dokážeme si říkat i nepříjemné věci a přiznat svá pochybení a nedostatky. A je to v pořádku a pomáhá nám to, když nás druzí přijmou takové, jací jsme. Mají nás totiž rádi, i když se měníme. Třeba i změnou pohlaví.

Čtěte také

Sourozenci mohou nahrazovat rodiče, pokud selhávají nebo chybí. Nebo naopak rodičům pomáhají, když na to mají sílu a zkušenosti. I když sourozenec umře, vztah s ním máme dál a můžeme z něho čerpat. Mluvit s ním, cítit podporu, kterou nám dával dříve. „Sourozenecké vztahy se vyvíjí. I když vztah nebyl dobrý, neznamená to, že se nemůže zlepšit. Nebo i naopak.“

Radio Wave odvysílalo v minulých šesti týdnech speciální sérii pořadu Balanc s názvem Tvůj Balanc, věnována je sourozeneckým vztahům. V šesti dílech mluvili respondenti o ztrátě sourozence, o podpoře při rozvodu, o procesu tranzice, o přání zlepšit vztahy v rodině, o útěku z domova a o tom, jaké to je mít pevný, hluboký a krásný sesterský vztah. Všechny epizody okomentovala dětská klinická psycholožka a psychoterapeutka Gražina Kokešová Kleinová a zasadila je do širšího psychologického kontextu.

Poslechněte si celý rozhovor o sourozeneckých vztazích.

Tvůj Balanc o sourozeneckých vztazích je speciální sérií pořadu Balanc, který se věnuje sebepoznání a duševnímu zdraví. Přináší šest sourozeneckých příběhů. O ztrátě sestry, vyrůstání v neobvykle velkých rodinách, útěku z domova, o proměně bratra na sestru, snaze zlepšit vztah s bratry a o téměř ideální sesterské dvojici. Sérii zakončí bonusový díl s komentářem psycholožky a psychoterapeutky.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.