Vykroužkování Pirátů míří do učebnic politologie. Témata mladých se do sněmovny nedostala, říká sociolog

11. říjen 2021

Volby do poslanecké sněmovny jsou za námi, do dolní komory parlamentu míří čtyři uskupení složená ze sedmi stran a hnutí. Co si z nově složené sněmovny odnášíme? Hostem Radia Wave je ředitel sociologické agentury STEM Martin Buchtík.

Mezi nejzásadnější příběhy letošních voleb počítá Buchtík vykroužkování Pirátů z poslaneckých lavic. Voliči koalice PirSTAN totiž zakroužkovali tak moc starostů a starostek, že z třiceti sedmi mandátů získávají Piráti jen čtyři. „To je opravdu veliké překvapení a velký příběh, který se bude skloňovat v učebnicích dějin politologie ještě mnoho let, nejspíš nejen v České republice,“ říká sociolog.

Do sněmovny se v roce 2021 také nedostaly tradiční levicové strany, zástupci KSČM i ČSSD zůstali pod pětiprocentní hranicí a do poslaneckých lavic se nevrátí. „Není to překvapení, ale rozhodně je to velká změna. Levice ve sněmovně není zastoupena vůbec. Spousta lidí se tak nebude cítit zastoupena někým, kdo za ně mluví,“ tvrdí Buchtík.

Martin Buchtík

Jak je to s tématy mladých lidí? Z průzkumu iniciativy Youth, Speak Up! od agentury Behavio plyne, že pro lidi ve věku 18 až 29 let je naprosto stěžejním tématem bydlení. Dalšími tématy jsou tresty za znásilnění, klimatická krize a kvalita vzdělávání. Podle Buchtíka tato témata českou politikou v nové sněmovně rezonovat spíš nebudou.

„Téma vzdělávání je vlastní všem stranám, které budou teď nejspíš utvářet vládní koalici. Ale témata, která se týkají genderu, což jsou například i tresty za znásilnění, tam se asi velkého posunu nedočkáme,“ tuší sociolog. V případě bydlení nebo klimatu je to podle něj podobné.

Proč Piráti zažili nečekaný pád? Jak v Česku politici řeší klimatickou změnu? A co bude pro lidi z nízkopříjmových skupin znamenat pravděpodobná konzervativní vláda? Poslechněte si celý rozbor voleb s ředitelem sociologické agentury STEM Martinem Buchtíkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.