Výsledky jsou dvakrát horší, než jsme čekali, říká spoluautor výzkumu o duševním zdraví mladých lidí

25. říjen 2023

„Výsledky nás hodně překvapily. Odhady Světové zdravotnické organizace předpovídají zátěž duševního onemocnění u jednoho z pěti dětí. Nám vyšla dvojnásobná čísla,“ říká výzkumník Matěj Kučera, který se svými kolegy z Národního ústavu duševního zdraví otestoval šest tisíc žáků devátých tříd z celého Česka.

Z odpovědí deváťáků vyplývá, že třetina z nich cítí známky úzkosti a 40 procent z nich má příznaky těžké nebo středně těžké deprese. „Je to červená vlajka. Abychom zpozorněli, co se v populaci devátáků v Česku vlastně děje,“ říká koordinátor výzkumu Matěj Kučera. „Rodiče nemusí být odborníky na duševní zdraví. Je těžké ze sebe sejmout odpovědnost za to, jak se dítě cítí,“ dodává.

Co žáci devátých tříd konkrétně popisovali? Jak vypadají ony příznaky těžké nebo středně těžké deprese? „Jde o každodenní pocit, o to, jak se cítíme v běžném v životě. Ptali jsme se na jejich spánek, únavu, kolik mají energie, jak hodnotí svoje vztahy nebo jestli někdy nepřemýšleli o sebepoškozování,“ upřesňuje Matěj Kučera. „Dvojnásobně hůř se přitom podle výsledků daří dívkám,“ dodává.

Co přesně průzkum říká? Proč jsou na tom dívky psychicky hůř? Vybočují výsledky z jiných podobných průzkumů? Poslechněte si Houpačky s Matějem Kučerou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.