Z obýváku na palubu lodi: Vánoční stromky dostaly druhou šanci

14. leden 2015

Kam s vánočním stromkem po svátcích? Většina z nich se povaluje na ulicích u kontejnerů, někteří majitelé je zodpovědně donesli do lesa, jiní je umístili do dočasného lesa na pražskou náplavku, kde svou druhou šanci dostala šedesátka jehličnanů.

„Já si ho od vás převezmu a ještě uděláme fotku se stromečkem. Teda vy asi budete nejvyšší,“ hodnotí další a podle všeho zatím nejvyšší přírůstek do improvizovaného lesa organizační tým projektu Druhá šance. Víc jak třímetrový smrk našel v neděli odpoledne útočiště mezi necelou padesátkou vánočních stromků, které postupně plní palubu Lázní na lodi, sídla ateliéru H3T architektů.

Projekt Druhá šance přitom běží každoročně už od roku 2010. „Tehdy to byl takový guerillový projekt, kdy jsme oslovili různé naše kamarády, přes noc jsme posbírali stromečky po různých částech Prahy, umístili jsme je na Kampu a ve sněhu udělali les. Byla to taková výtvarná instalace, lidé se ráno probudili a viděli les na místě, kde je normálně bílá pláň. Tehdy jsme si to zkusili a rozhodli jsme se, že projekt bude mít podobu, kdy každý bude moci stromeček přinést a symbolicky se s ním rozloučit. Osmdesát pět procent jsou lidé, kteří nám stromky nosí, vědí, že jim uděláme portrétní fotku, pak jsou tu i nějaké nalezené stromky,“ vysvětluje Marcela Straková, zatímco její kolegové Míša a Honza přidělávají přinesený smrk do speciálního a hlavně stabilního stojanu. V lese odložených vánočních stromků jste v minulosti mohli podobně jako děti hrát na schovku kromě Kampy hlavně na piazzetě Národního divadla, pokud jste měli štěstí, tak i v Bristolu, Bukurešti nebo v Berlíně.

03292304.jpeg

„V Bukurešti to mělo hodně aktivistický ráz. Ve spolupráci s tamním českým centrem jsme sbírali stromky po celé Bukurešti a všechny se vezly do velkého parku před Ceaușeskův palác. Tam to byla hodně aktivita občanů, ekologických aktivistů.“ O ekologii tu ale primárně nejde, podle Marcely je důležitá samotná občanská aktivita, kterou by tým rád předával dál. „V Anglii si to vzalo za své město, vyloženě radnice, a Mayfest, což je velký festival v Bristolu, tam se podařilo zmobilizovat i místní kulturní partu. Tím, že město vyhlásilo výzvu, tak těch stromečků bylo hrozně moc, protože lidé to pojali jako sběrné místo. Tam jsme se poprvé setkali s tím, že nám někdo přivezl stromeček i lodí.“

Podobně jako v Bristolu by organizátoři Druhé šance rádi využili větší pomoc města i v případě Prahy. V jednání je umístění projektu na Praze 7, prozrazuje Marcela, zatímco společně vyhlížíme další strom na cestě. Dočasný les z odložených vánočních stromků můžete nejen z Rašínova nábřeží pozorovat až do 25. ledna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.