Za půl roku vám nic neuteče. Jak na studium, stáž nebo cestování v zahraničí?

30. květen 2024

Podle výzkumu Rozděleni Evropou agentury STEM lidé ve věku 18-29 let oceňují na členství v EU nejvíce možnost cestovat, pracovat a studovat v zahraničí. Se Studovnou jsme už potřetí vyjeli přímo za studenty a studentkami a na Budějovickém majálesu jsme společně s organizací Díky, že můžem uspořádali debatu na téma svoboda cestovat.

„Vnitřní motivace byla taková, že chci školu zvládnout včas, abych se pak naplno mohl věnovat svým věcem,“ uvádí youtuber Peca důvod, proč nechtěl odjet na Erasmus, který se někdy pojí i s prodloužením studia.

„Bála jsem se, že na mě všichni zapomenou, že se vrátím a nebudu tu mít co dělat a myslím si, že tyhle pochybnosti mají všichni, ale můžu říct, že za těch 6 měsíců nebo za rok se nic nezmění,“ říká Natálie o svém Erasmu v italské Perugii. „Člověk z toho nevypadne a je jednoduché se vrátit,“ říká.

V rámci Erasmu lze absolvovat také stáže. „Bála jsem se, že mi ujede vlak a v mém okruhu se nic nestalo,“ souhlasí Blanka. „Na druhou stranu já jsem naopak chtěla strašně vypadnout, potřebovala jsem se dostat ven, kde mě nikdo nezná a kde mám čistý štít a kde budu mít prostor na to rozmyslet si, co chci dělat,“ říká Blanka a dodává, že nové prostředí jí v tom velmi pomohlo.

Jak si dát pozor na scamy, překonat kulturní šok a co rozhodně nedělat? Pusťte si Studovnu o svobodě cestovat.

Spustit audio

Související