Zadek, břicho, menstruace a sperma. Co všechno nemáte rádi na svém těle a jak to napravit?

12. červenec 2022

„Když pěstujeme dobrý vztah k tělu, je pravděpodobnější, že budeme žít spokojenější a naplněnější život,” říká psychoterapeutka a publicistka Lucie Brandtlová. Možná také bojujete s některými částmi svého těla. Nelíbí se vám zadek, ruce nebo snad to, co tělo vylučuje? Vztah k tělu a jeho fungování můžeme zlepšovat, kultivovat – i přesto, že stojíme proti velkým kulturním očekáváním, tlakům reklamy i sociálních sítí. Jak si vzít své tělo zpět a mít ho rád?

„Jsme-li na začátku hledání vztahu k tělu, zkusme nejdříve malé kroky.“ Co se nám na něm líbí, čeho si vážíme? Po tělesné schránce toho chceme příliš. Aby nám přinášela slasti a potěšení, byla zdravá, fungovala při velké zátěži v práci, sportu i třeba sexu. A to ideálně nonstop. Když tělo vynechá nebo nefunguje tak, jak bychom chtěli, můžeme se na něj zlobit. Ale to s největší pravděpodobností celý stav ještě zhorší.

Lucie Brandtlová

Vztah k tělu odráží vztah k sobě. Mění se, někdy je nám v něm lépe, jindy hůře. Důležité je být s tělem v kontaktu. Poznat, co nám říká, co potřebuje. Mnoho lidí je v takovém kontaktu pouze při sportu, někteří ani to ne. Jíte jen, když máte hlad, nebo zajídáte stres a emoce? A poznáte to vůbec? Jak se v těle cítíme se neustále proměňuje, ale lze to měnit.

Pusťte si celý rozhovor o vztahu k tělu a nárocích, jaké na něj máme.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka