Závist není zločin. James Blake nabízí terapii všem, které Instagram odstrčil na druhou kolej

9. listopad 2021

V jednom z prvních záběrů videoklipu k písni Say What You Will drží britský písničkář a producent James Blake v ruce Grammy a užívá si zájem novinářů. Pak se stane něco hrozného. Na scénu přichází producent Finneas a v náručí nese tolik gramofonových sošek, že nezvládá přijímat gratulace. Pátá deska Jamese Blakea Friends That Break Your Heart řeší problémy, které nezažívají jen slavní, ale všichni z nás, kdo scrollujeme Instagramem úspěšnějších. 

„Závist není zločin,“ zpívá Blake v jedné z nových skladeb alba, která zní jako z katalogu Beach Boys. Je to anachronická ukolébavka, u níž přestává být jasné, jestli vznikla v roce 1965 nebo 2021, a ani to není moc důležité. Blake na nové desce zakončuje hudební obrat do sebe sama. Nejde přitom o narcistické gesto, ale o způsob, jak ve světě posedlém úspěchy ochránit vlastní psychiku. 

James Blake

„Rozhodl jsem se, že se přestanu přetvařovat. Že s tím úplně skončím, že budu upřímně mluvit o tom, jak se cítím,“ řekl songwriter v rozhovoru se Zanem Lowem, který byl zveřejněn den po vydání nové desky a dvojice se v něm věnovala výhradně psychickému zdraví. Blake možná působí jako ambasador melancholie, ostatně si na serveru Pitchfork už před lety vysloužil nálepku sad boy, vůči které se vymezil.

Britský songwriter často opakuje, že otevřeně mluvit o svých problémech je složitější, než se na první pohled může zdát. Buď si koledujete o nálepku ufňukance, nebo se naučíte vlastní trápení skrývat – i sami před sebou. „Vyrůstal jsem v představě, že zranitelnost je hanebná, zvlášť když jste muž. Myslím, že jsem se podvědomě snažil svoje pocity zamaskovat jazykem, který nebyl přístupný,“ řekl Blake v nedávném rozhovoru pro deník Independent.

Že si James Blake hrál na schovávanou před vlastními pocity, to jde docela dobře číst už v jeho hudebních začátcích. Hlas je dnes jeho ústředním nástrojem, na prvních EPčkách ho ale producent cupoval na neartikulované fragmenty, které ve skladbách dokreslovaly ambivalentní atmosféru. Auru tajuplnosti vyvolávaly i vizuály desek: třeba Blakeova rozmazaná fotografie na obalu dlouhohrajícího debutu, která budila dojem, že britský hudebník je pouze přelud.

„Poslouchat Blakeovy desky tak, jak jdou za sebou, je jako slyšet ducha, který se postupně zhmotňuje,“ napsal v roce 2013 kulturní teoretik Mark Fisher. Blake se s každým novým albem vzdával nánosu tajemství, až nakonec před třemi lety vydal desku, jejíž název zněl jako pokynutí směrem k památce již nežijícího Fishera: Assume Form. Blakeův duch se zhmotnil a z tajemného hudebníka se stal mimo jiné vyhledávaný producent, který spolupracoval s Kendrickem Lamarem, Frankem Oceanem i Kanyem Westem. Sám Blake ale štěstí pořád nenacházel. 

Kde byl problém a jak ho Blake vyřešil? A povedla se mu nová deska? Poslechněte si recenzi Jonáše Zbořila na album Friends That Break Your Heart. 

James Blake – Friends That Break Your Heart (Republic, 2021)

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.