Závrať přítomného okamžiku. Euforické i melancholické vibrace v tracích od Lil Nas X, Alt-J a IAMDDB

30. září 2021
Topinky

Zatímco renesanční diva IAMDDB nás v hudebních novinkách rozechvívá starobylými sonickými vibracemi, Lil Nas X resuscituje pop-punkový zvuk počátku milénia. Britští Alt-J se s nadcházejícím podzimem navrací do okamžiků čisté euforie, nicméně Magdalena Bay nám ve svém bangeru připomene, že čas na úspěch se tzv. krátí. That’s What We Want!

IAMDDB – JGL
Credits: Diana De Brito, Mike Brainchild
Label: Waev Entertainment
Album: JGL single

Britská rapperka, zpěvačka, skladatelka, módní magnátka a vizionářka IAMDDB (akronym věty „I Am Diana DeBrito“) patří k pilířům našeho playlistu, a není proto divu, že do naší rotace míří i její novinkový singl JGL. Své portugalsko-angolské kořeny nezapře ani tentokrát: její bouncy track, chytře kombinující až starověkou duchovní energii s moderním soundem, znovu dokazuje, že pro tuhle bohyni neexistují žádné žánrové ani jiné hranice.

Ke skladbě, kterou produkoval Mike Brainchild, vznikl i videoklip, který je oslavou black woman power“, a znovuzrozená IAMDDB v něm žehná světu starodávnými zvukovými vibracemi a podmanivým obrazem.

Lil Nas X – That’s What I Want
Credits: Montero Hill, Omer Fedi, Blake Slatkin, Ryan Tedder, Keegan Bach
Label: Columbia
Album: Montero

Rapper Lil Nas X vydal v polovině září svoje debutové album Montero a deska odstartovala na čísle dvě amerického žebříčku. Čtvrtým singlem z alba je skladba That’s What I Want, která má ze všech tracků desky nejdále k rapu – mnohem víc připomíná pop punk ze začátku tisíciletí, v recenzích ale najdete srovnání That’s What I Want s klasikou OutKast Hey Ya! nebo Shake It od Taylor Swift. Ke skladbě vzniklo také video, v němž se Lil Nas X zamiluje do hráče amerického fotbalu. Klip obsahuje aluze na slavný film Zkrocená hora.

Alt-J – U&ME
Credits: Gus Unger-Hamilton, Joe Newman, Thom Sonny Green, Charlie Andrew
Label: Infectious Music
Album: The Dream

Alt-rockové trio Alt-J patří k nejúspěšnějším britským kapelám nového milénia: hvězdami se stali hned po (cenou Mercury Prize oceněném) debutu An Awesome Wave, které se jim nicméně dosud nepodařilo překonat. Možná se to povede jejich čtvrté řadovce The Dream, kterou ohlašuje singl U&ME zachycující prchavost i závrať přítomného okamžiku.

„Ta píseň je o pocitu, kdy jste se svými nejlepšími přáteli na festivalu, máte se skvěle a cítíte, že nic nemůže být lepší než to, co je právě teď,“ vysvětlují Alt-J, kteří aktuální singl označují za svůj dosud nejupřímnější. Krásu a temnotu propojující album The Dream, jež bude inspirováno true-crime příběhy z Hollywoodu a Chateau Marmont, vyjde 11. února příštího roku.

Latto – Big Energy

Credits: Alyssa Stephens, Lukasz Gottwald, Vaughn Oliver, Adrian Belew, Asia Smith, Christopher Frantz, Jaucquez Lowe, Randall Hammers, Steven Stanley, Theron Thomas, Tina Weymouth
Label: Streamcut/RCA
Album: Big Energy single

Atlantská rapperka Latto (dříve se jmenovala Mulatto) má zatím skvělý rok – posbírala nominace na cenách MTV i BET a po úspěchu singlu The Biggest vydává nový track. Ten má neobvyklý old school funkový sound – znalci poznají, že sampluje klasiku Genius Of Love od Tom Tom Club, ale hitový potenciál singlu je znovu mimořádný. V klipu Latto uvádí loterii, která jí má pomoci vybrat toho pravého.

Šimon Holý & Eva Pašuldová – Take Me Anywhere
Credits: Šimon Holý, Eva Pašuldová, Tomáš Karásek
Label: self-released
Album: Zrcadla ve tmě (Original Motion Picture Soundtrack)

Třicátého září do českých kin přichází režijní debut moderátora Radia Wave Šimona Holého Zrcadla ve tmě. O den později si pak na streamovacích službách odbude premiéru soundtrack, na kterém hostují Klára Vytisková, Terra, Annabelle, Hellwana, Never Sol nebo třeba Ester Geislerová. My si do rotace vybíráme chystaný třetí singl, který je vůbec první skladbou talentované zpěvačky Evy Pašuldové.

Ta nás společně s orientální melodií a tanečním afro-beatem bere svým velmi charakteristickým hlasem na cestu kolem světa. Z Prahy do New Yorku je to podle textu skladby devět hodin cesty, a i proto je prý studentka pěvecké konzervatoře ochotná za svou láskou cestovat kamkoli. V klipu, který má premiéru tento pátek, potom tancuje poblíž strahovského stadionu crew z House Of Nora.

Magdalena Bay – You Lose!
Credits: Mica Tenenbaum, Matthew Lewin
Label: Luminelle Recordings
Album: Mercurial World

Počínaje letoškem losangeleské elektropopové duo Magdalena Bay láká na vydání svého dlouhohrajícího debutu ochutnávkovými singly. Již třetím takovým je značně zkreslený, našlapaný track You Lose, který svým názvem odkazuje na videoherní prostředí. „Je o snaze stát se hudebníkem a pocitu, že čas na úspěch se neustále krátí. Je patřičně melodramatický, popisující nás jako stárnoucí lidi přibližující se smrtí – a někdy to tak opravdu vypadá,“ vysvětlují hlavní protagonisté Mica Tenenbaum a Matthew Lewin.

Melodramatický je i retro laděný videoklip, ve kterém pátrají po ztracené videoherní postavě, ke kterému duo dodává: „Vyčerpali jsme budget, ztratili jsme našeho psa a jsme příšerní v basketu.“ You Lose se po boku předchozích singlů Chaeri a Secrets (Your Fire) objeví na desce Mercurial World, která vyjde 8. října u značky Luminelle.

Koho vychovaly vačice? Kdo nenávidí koně a kdo klobouky? Jaký prášek Aleš „lupne“ Filipovi po vysílání? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka