Život s čistou hlavou se mi líbí, říká Jirka po 27 letech užívání heroinu a pervitinu

13. leden 2023

Sportoval, pracoval, vybudoval fungující velkoobchod, udržoval dobré vztahy s rodinou, a vedle toho skoro třicet let bral heroin a pervitin. Na začátku roku šel poprvé do léčby, na konci roku počtvrté do vězení.

„Vyráběl jsem si drogy pro sebe, protože jsem chodil do práce a jelikož jsem léta závislej, potřeboval jsem ty drogy někde brát. Přišlo mi to jako nejmenší zlo pro společnost, už nechci krást,“ popisuje Jirka okolnosti jeho posledního trestu a pobytu ve vězení. „Nikomu jsem je nedával, sám jsem jich měl málo,“ dodává s úsměvem osmačtyřicetiletý chlapík. Pro abstinenci se rozhodl, protože šla do léčby v té době i jeho tehdejší přítelkyně.

Čtěte také

I v léčbě na něj ale dopadla spravedlnost, a tak z terapeutické komunity nastoupil do výkonu trestu, kde by měl strávit příští tři roky. „Život s čistou hlavou se mi líbí. Mám čas na svoje koníčky, což je hudba, četba, sport. Když jsem smažil, tak všechny tyhle věci šly stranou. Mám z toho ohromnou radost, jako by se mlha rozestoupila, ale strašně se bojím vylézt z téhle ochranné bubliny,“ vysvětluje Jirka, proč plánuje po skončení trestu jít ještě na chvíli zpátky od léčby.

Poslechněte si tentokrát trochu jiný příběh z terapeutické komunity v Diagnóze F a pusťte si také speciál pořadu, kde Jirka jako jeden ze tří hostů popisuje trávení Vánoc ve vězení.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.