O penězích máme strach mluvit, bojíme se soudů ostatních lidí, říká influencerka

12. září 2024

Kolik je vlastně životní minimum a je možné z této částky měsíčně vyžít? Stejnou otázku si položila finanční poradkyně a influencerka Petra Adamcová, která se rozhodla to letos v únoru vyzkoušet. Svůj měsíc s životním minimem, které činilo 4 860 korun na všechny její výdaje kromě těch fixních, sdílela na svém instagramovém účtu Peníze, nebo život. Skrze něj mimo své výzvy taky edukuje o financích a finanční gramotnosti.

„Na měsíc nebo dva je to skvělý experiment. Ale když s tím člověk musí žít dlouhodobě, je jeho životní úroveň velmi nízká a život je potom frustrující. Já jsem asi ale díky tomu uvědomila, jak máme všeho dost a žijeme v obrovské hojnosti,“ hodnotí svou výzvu Petra Adamcová a dodává, že být dlouhodobě v životním minimu je spíš o přežívání.

Peníze a finanční situace jsou taky tématem, které je podle influencerky ve společnosti často tabuizované. „O čem se nemluví, to se lidi bojí otevřít. Spousta lidí má taky strach, že je ostatní budou kvůli penězům soudit. Kdybych třeba řekla, že vydělávám tolik a tolik peněz, tak se můžu cítit špatně, že nejsem tak dobrá, jako člověk sedící přede mnou. Nebo naopak, že si vydělávám mnohem víc a mohla bych ho tím zastínit,“ říká.

Barbora Součková a Petra Adamcová

Zodpovědné zacházení s penězi podle Petry spočívá v tom, jak s nimi dokážeme hospodařit. „Rozhodně doporučuju, aby každý člověk měl svůj rezervní fond. Spočítám si, kolik platím za nájem, paušál, aplikace, zdravotní, sociální a další výdaje, které se opakují každý měsíc. Tuhle sumu doporučuju mít na tři až šest měsíců, aby se člověk nemusel stresovat, pokud mu vypadne příjem,“ doporučuje.

Jak efektivně šetřit? A proč často peníze z brigád bezhlavě utrácíme? Poslechněte si rozhovor s finanční poradkyní Petrou Adamcovou, která tvoří na Instagramu jako Peníze, nebo život.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.