Zpravodajové ČRo: Během bombardování nemá smysl nasazovat život

8. listopad 2014

Do studia Radia Wave tentokrát zavítali dva zahraniční zpravodajové Českého rozhlasu. Konkrétně Martin Dorazín, který přináší informace z Ruska a jeho okolí. Druhým hostem byl blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček. V rozhovoru se dozvíte mimo jiné, jaká je současná bezpečnostní situace na Ukrajině nebo v Egyptě. Jaké to je být zpravodajem v zemích, kde není stabilizovaná společensko-politická situace a zuří v nich různé konflikty, a jaké limity má zahraniční zpravodaj?

„Událostí na Blízkém východě je hodně. Já konkrétně jsem v Egyptě. Nicméně je třeba po té oblasti cestovat. Je velmi složité postihnout veškeré dění z jednoho místa, v mém případě se to nedá ani z jedné země,“ říká zpravodaj Štěpán Macháček. „V posledním roce jsem hodně na Ukrajině, ale jinak má zpravodaj v Moskvě na starosti celé postsovětské prostranství, včetně postsovětských států a republik s výjimkou Pobaltí, které už patří civilizačně pod Varšavu. Velká média jako BBC a další mají v těchto oblastech celé týmy lidí na to, co my musíme zvládat úplně sami. Ten obraz pak samozřejmě nemůže “ vysvětluje složitou pozici v Rusku a okolí Martin Dorazín ze zahraniční redakce ČRo.

„Situace se nevyvíjí dobrým směrem. Jak bude Ukrajina fungovat společně s povstaleckými územími, je zatím otázka. Ty republiky nejsou tak veliké, ale mají plány, že se budou dál rozšiřovat. Takže by to měl být celý východ Ukrajiny, který hodně nesouhlasí s Kyjevem. Pokud se to bude řešit vojenskou cestou, tak se můžeme připravit na válku, kterou jsme tam od druhé světové války neviděli,“ popisuje složitou situaci na Ukrajině Martin Dorazín.

„Bezpečnost v samotném Egyptě je poměrně slušná, je řekněme na předrevoluční úrovni, takže bych turistům určitě nebránil navštívit tuto zemi. Po loňské konfrontaci dvou politických proudů však stále v Egyptě není klid. Nemyslím si, že by do budoucna bylo zaděláno na stabilitu, která by měla trvat několik let, takže politicky konflikt vyřešený není, bezpečnostně pro centrální Egypt ano,“ shrnuje situaci na severovýchodě Afriky zpravodaj Štěpán Macháček.

autoři: Bára Šichanová , Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.