Aby se písně nevyplašily. Odešel hudebník a mystik Oldřich Janota

2. srpen 2024

Minulý víkend zasáhla českou alternativní scénu tragická zpráva o odchodu písničkáře, básníka a věčného hledače tajemství Oldřicha Janoty. Jeho unikátní a svébytný přístup k tvorbě i životu byl a je inspirací pro generace hudebnictva i posluchačstva, nás ve Špíně nevyjímaje. Rozhodli jsme se proto zabloudit do živoucích krajin jeho hudebního díla a zavzpomínat společně s Jarou Tarnovskim a Emilem Prachařem.

„Na písně, které vznikaly, byl zvědavý, chtěl je nechat klubat, bez moderování věcí hned od začátku, byl to úplně jiný přístup než na jaký jsem byl do té doby zvyklý. Byl neuvěřitelně pokorný, bez nějakého mentorství,“ popisuje Emil Prachař, basák kapel Vole nebo K**** Češi, období, kdy s Oldřichem Janotou zkoušel.

Pro Oldřicha Janotu byla škatulka „písničkář“ příliš malá, ať už si vzpomeneme na ranou tvorbu ještě v kapele Pentagram, experimentování s Fiedlerem a Richterem, meditativnost spoluprací s Irenou a Vojtěchem Havlovými nebo spirituálně hravé skladby uskupení Ora Pro Nobis. Šel svou vlastní cestou, jinou než jeho folkoví souputníci, hrával v čajovnách, na farách i na punkových či jiných akcích, kam se vypravoval vlakem jen s kytarou a před vystoupením se kolikrát často toulal okolní krajinou.

„Oslovil mě hlavně jako básník, on se snažil jak v hudbě tak i v té poslední fázi i s textem pracovat tak, aby překračoval zažité hranice, pracoval s textem fragmentárně, hledal limity slova a ta určitá neuchopitelnost je mi velmi blízká,“ dodává hudebník Jara Tarnovski, který mimo jiné Oldřichovi každoročně organizoval zimní vystoupení v pardubickém Divadle 29.

Jakou podobu nabíraly často jeho koncerty a živá vystoupení? A jaká byla dnes již legendární básnická dílna pod hlubočepskou V čem se ukrývá největší kouzlo jeho tvorby? Jaké hudební polohy za svůj život vystřídal? Která období si ceníme nejvíc a která byla nejradikálnější? A jaké bylo s ním hrát? Poslechněte si celou špíní vzpomínku na Oldřicha Janotu ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka