Americký Kongres se probral. Začíná jít tvrdě po Silicon Valley?

10. srpen 2020
Ucho

Z vypovídání před americkým Kongresem se v posledních letech už pro hlavy největších technologických firem stává trochu tradice. Kdo by mohl zapomenout na šéfa Facebooku Marka Zuckerberga a jeho odpověď „senátore, prodáváme reklamu!“, kterou oblažil republikána Orrina Hatche před dvěma lety. Tentokrát před Kongresem vypovídali hned čtyři šéfové a byl to průlom.

Před komisí stanuli Tim Cook, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos a Sundar Pichai, tedy výkonní ředitelé Applu, Facebooku, Amazonu a společnosti Alphabet, pod kterou spadá Google. Tedy stanuli tak napůl. Především kvůli koronaviru se totiž účastnili jen virtuálně. Jednotliví zastupitelé se ptali na střídačku všech čtyř ředitelů a to bylo společně s virtuální účastí nejslabším elementem slyšení. Jinak to byl ale návrat Kongresu ve velkém stylu.

„Americká demokracie vždy bojovala proti síle monopolů. V průběhu naší historie jsme věděli, že koncentrované trhy a soustředěná politická kontrola nejsou kompatibilní s demokratickými ideály,“ uvedl slyšení kongresman David Cicilline. V otázkách kongresmanů pak došlo na všechna významná témata: zneužívání své platformy proti konkurenci Amazonem a Applem, zhoubný vliv dominance Googlu a Facebooku na poli sotva regulované digitální reklamy nebo kopírování konkurence de facto všemi firmami.

Čtěte také

Těžko vypíchnout jeden moment, ale do největších problémů se dostal asi šéf Amazonu Jeff Bezos. Ten mimo jiné přiznal, že jeho společnost skupovala konkurenci čistě pro posílení své pozice na trhu, což by podle amerických regulí nemělo být legální. Zastupitelka Mary Scanlon také Bezose podrobila ostrým otázkám ohledně nechvalně proslulého způsobu, jakým Amazon zametl se svým konkurentem Quidsi. Není divu. Lina Khan, autorka slavné studie Amazon’s Antitrust Paradox, která mimo jiné tento případ rozebírá, seděla během slyšení přímo za kongresmany.

Špatně před Kongresem ale nevypadali jenom šéfové technologických firem. Zmiňoval jsem, že skupování konkurence Amazonem jen pro posílení pozice na trhu by podle amerických regulí nemělo projít. Podobně to bylo s koupí Instagramu Facebookem, která taktéž v žádném případě projít přes Federální obchodní komisi neměla. Jedním z témat, které se vracelo (byť k vyřčení napřímo nedošlo), bylo, že američtí regulátoři byli v posledních dvou dekádách velmi laxní ve vymáhání antimonopolních zákonů.

„Možná by technologičtí novináři měli mít trochu více pokory, co se týče jejich dřívějšího posmívání, že členové Kongresu ‚nerozumí technologiím‘. Pokud jde soudit z toho, jak Cicilline vede své otázky, nerozumí technologiím spíš někteří tito novináři,“ utrousil na Twitteru šéfredaktor časopisu American Prospect David Dayen.

Aktuální slyšení před Kongresem bylo jenom drobnou ukázkou toho, co američtí zákonodárci zmůžou. Doufejme, že není poslední a že příště se ředitelé zapotí nikoliv virtuálně, ale přímo na místě. Snad si kongresmani vzpomenou na časy, kdy jejich předchůdci podobně zpovídali kapitány průmyslu – ať už to byla slyšení před komisí Harryho Trumana kvůli profitování z války, nebo o dekádu dřív slavná slyšení monopolisty a ministra financí Andrewa Mellona. „Naši zakladatelé se neklaněli králi a my bychom se neměli klanět před císaři online ekonomiky,“ uzavíral Cicilline svůj úvodní proslov. Silicon Valley se má na co těšit.

Který ze šéfů technologických firem se před komisí nejvíce zapotil? A blýská se americkým regulátorům na lepší časy? Poslechněte si glosu Matěje Schneidera.

Komentáře v rubrice Ucho vyjadřují názory autora.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.