Architekt Winy Maas: Zahustit města je potřeba. Čeští tvůrci působí melancholicky

24. březen 2020

Krátce předtím, než se hranice ČR zavřely, přiletěl do Prahy z Nizozemska architekt Winy Maas, aby tu jednal o svém projektu. Jde o bytový komplex na pražském Smíchově na místě bývalého sanatoria SANOPZ. Fanoušci mluví o inovativním projektu, který chytře využívá území. Podle odpůrců je tam bytů příliš mnoho, je moc vysoký a neodpovídá charakteru okolní zástavby. „Zahušťování je potřeba, aby se města nerozrůstala do krajiny. A nemusí to nikoho poškodit,“ říká Winy Maas. 

Sousedé z okolních vilek si to ale zatím nemyslí a proti jeho projektu protestují.

Winy Maas z ateliéru MVRDV má status globální hvězdy a projektuje po celém světě. Mluvili jsme o jeho stavbách v Nizozemsku a na Tchaj-wanu i v Albánii. Nepoužívají investoři jeho slavné jméno, aby za ně ukryli své záměry? Není nástrojem jakéhosi „oblbování uměním“ čili artwashingu? „Ano, to se někdy stává,“ říká Winy Maas a připomíná svůj první věžový dům pro Tiranu. „Navrhli jsme design, ale developer a lokální architekt ho zcela změnili. My jsme pak přijeli a divili se – stojí tam dům, ale úplně jiný než náš projekt,“ říká v rozhovoru Winy Maas.

Winy Maas zakládal ateliér MVRDV spolu s Jacobem van Rijs a architektkou Nathalií de Vries (ano, odtud ta zkratka) v roce 1993, kdy pojem nizozemská architektura ve světě mnoho neznamenal. Právě on a další architekti jeho generace to změnili – a dnes staví v Nizozemsku i ve světě populární stavby, založené většinou na silném, často i výstředním nápadu. Za MVRDV to je třeba tržnice v Rotterdamu, spojená s bytovým domem, nebo skleněná chalupa v centru Maasova rodného města Schijndel. Anebo nejnověji vodní park, který vyrostl místo vysloužilého nákupního centra ve městě Tchaj-nan na Tchaj-wanu. 

Tržnice v Rotterdamu

Winy Maas přiletěl do Prahy těsně po vypuknutí epidemie. Do budovy rozhlasu už kvůli karanténě nesměl, takže jsme se sešli v zasedací místnosti jeho investora. A byla to asi na dlouhou dobu poslední šance mluvit naživo se zahraničním architektem a podívat se do světa – aspoň v rádiu.

S Winym Maasem o tom, jak chce zahustit Smíchov, o zastavených stavbách v Číně a o melancholii českých architektů.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.