Artsemestr na UMPRUM, Exit 13 na UTB Zlín, Cut Club # 2: Hana Frišonsová

15. červen 2013

Natáčeli jsme na semestrálních přehlídkách módy v Praze a ve Zlíně. Zveme také na další díl série Cut Club, zaměřené na návrháře s přesahem do výtvarného umění.

Na Artsemestru pražské UMPRUM to nejvíc jiskřilo v Ateliéru módní tvorby Pavla Ivančice, na K.O.V. Evy Eisler a v Ateliéru textilní tvorby. Zastavíme se u barevně i tvarově bohaté módy Filipa Jakaba a Moniky Novákové a příště se můžete těšit na Lay Sedlákovou a vybrané designéry z ateliérů šperku a textilu. Z catwalku zlínských bakalářských a diplomových kolekcí Exit 13 přibližujeme práce Veroniky Průšové, Terezy Rozálie Kladošové a Terezy Mašlaňové. V neposlední řadě je tu reportáž z výstavy Cut Club # 2, která v Praze premiérově představuje projekt Oddity Hany Frišonsové.

Artsemestr v Ateliéru módní tvorby
Pod vedením Pavla Ivančice vzniklo v Ateliéru módní tvorby na UMPRUM hned několik výjimečných prací. Některé byly k vidění už teď a ostatní budou na výstavě bakalářek a diplomek od 20. do 26. června. Na rozdíl od ateliéru Liběny Rochové, kde se spěchalo od jednoho komerčního projektu k druhému, měli studenti Ateliéru módní tvorby možnost soustředit se na práci na ucelených kolekcích. V rámci obecného zadání „kontrast“ v zimním semestru otevřeli témata, která je osobně zajímala. V létě je pak mohli rozvinout do dalších směrů. Často je díky tomu dotáhli do velmi osobitých a přitom nositelných kolekcí. Prohlédněte si fotky z Artsemestru v Ateliéru módní tvorby na FB Modeschau.

02911138.jpeg

Na explozi barev a nadsazených tvarů ze zimní linie navázal Filip Jakab. Svou zimní prací složil poklonu Anně Piaggi a i v létě ho inspirovaly excentrické ikony módního světa jako Isabella Blow nebo Daphne Guinness. V portfoliu k aktuální kolekci CANDY YUUN pro současné „witches“ je i několik fotek rapperky Brooke Candy.

Pro většinovou společnost často provokativní a nepochopitelnou extravaganci těchto žen dal Filip do souvislosti s tím, kdo a proč byl ve středověku označovaný za čarodějnici. Součástí kolekce jsou i pokrývky hlavy, masky z krajek a volánů, které zakrývají celý obličej. Jsou bílé, protože ženy označované za čarodějnice byly často na svou dobu až příliš osvícené – „bright heads“. Více si o kolekci pro čarodějky v současném světě poslechněte v rozhovoru.

Moniku Novákovou znáte z dvojice Awkward, která na sebe v loňském roce upoutala mezinárodní pozornost dinosauřími botami, domácí celebrity pak zahořely pro jejich punkově ostnatou dámskou kolekci inspirovanou hrdinkou filmů Muži, kteří nenávidí ženy. Na filmové téma Monika navázala i v zimním semestru, kolekcí inspirovanou Banem z posledního batmanovského filmu The Dark Knight Rises. V létě se ale rozhodla zpracovat svůj oblíbený sport. Poslechněte si, čím jsou inspirované oversized svetry v neonových barvách.

02911143.jpeg

UTB Zlín: Exit 13
Na přehlídky bakalářů a magistrů do Zlína jsem jela poprvé a musím říct, že ta dlouhá cesta stála za to. Kromě kolekcí Mongol od Moniky Přikrylové a O od Michaely Čapkové, které už můžete znát z pražských módních událostí, se v příjemném prostoru zlínského Kongresového centra (mimochodem od architektky Evy Jiřičné) předvedlo hned několik velmi dobrých prací. Na fota z přehlídky se můžete podívat na FB Modeschau.

Celkem se na přehlídkách Exit 13 předvedlo devět bakalářských a devět magisterských kolekcí. Šlo o práce studentů Ateliéru designu oděvu pod vedením Marie Štranekové s asistencí Anny Ciché. Hned několik studentek se svými závěrečnými pracemi zkouší štěstí v soutěžích pražských podzimních fashionweeků. Určitě mají dost dobrou šanci na úspěch, nejen proto, že fashion weeky budou v Praze zase hned tři.

Na mole působila velmi dobře třeba řada Noomdom od Terezy Rozálie Kladošové. Tuhle mladou návrhářku budeme mít od podzimu v hlavním městě tak jako tak, i kdyby se jí nezadařilo v soutěžích. Na bakaláře ve Zlíně totiž naváže magisterským studiem v Ateliéru módní tvorby u Pavla Ivančice. Poslechněte si, jak vznikaly svěží modely z barevné kůže a koženky.

02911141.jpeg

V Česku ale rozhodně na nějakou dobu neuvidíme Veroniku Průšovou. Designérka, která dříve spolupracovala s Janem Zemanem na značce Dvojitá (Shooting Fashion Stars 2010), je rozhodnutá zkusit návrhářské štěstí v Hongkongu. Magisterské studium ve Zlíně ukončila minimalistickou, elegantní a zcela nositelnou pánskou kolekcí Hubert. Řeší v ní dnes tolik populární téma hledání vlastního genderu. Poslechněte si, proč Veronika míří zrovna do Hongkongu a jak přemýšlí o pánské módě.

Na mole nešlo přehlédnout zářivě barevnou kolekci Zlaty Stolaříkové s názvem Koktejl. Výrazný a vizuálně poutavý byl i rukopis bakalářek Denisy Dovalové a Terezy Otáhalíkové, ale černé kůže, cvočků a bondáží jsem už za loňskou sezonu viděla tolik, že si raději počkám, až se posunou k nějakým dalším tématům. Nečekané, ale velmi povedené zpracování materiálu a nostalgické inspirace předvedla v magisterské kolekci Narative Tereza Mašlaňová. Inspirovala ji lovestory jejích prarodičů. Více se dozvíte v rozhovoru, který s Terezou natočila Ema Janáčková.

02911142.jpeg

Cut Club #2: Hana Frišonsová
Na závěr ještě jeden pražský tip. V nezávislé galerii AM 180 začala minulý týden druhá výstava série Cut Club. Projekt, který se soustředí na přesahy mezi módním návrhářstvím a výtvarným uměním, tentokrát představuje práci Hany Frišonsové. V pražské premiéře jsou v AMku vystavené dva úvodní kusy projektu Oddity, který se poprvé uvedl na festivalu Fashionclash v Maastrichtu. Poslechněte si, čím se Hana Frišonsová hodí do konceptu Cut Club a jaké zahraniční designéry můžeme očekávat na podzimním a zimním pokračování.

Podobně jako Esha Mlynarčíková na Cut Club #1 i Hana Frišonsová měla možnost pojmout instalaci svých oděvů po svém. Kromě Oddity vystavila i vybrané kousky z předchozích kolekcí a k vidění jsou i slavné „gaga boty“ na vysokánské dřevěné platformě. (viz fotogalerie ) S dneska už jednoznačně hip záležitostí Hana před pár lety neomylně předběhla následný trend. Uvidíme, jestli to tak bude i s chystanou kolekcí Oddity, která se mimo jiné inspiruje deformacemi a tvarovými anomáliemi lidského těla. V rozhovoru s Hanou se dozvíte, jaká je návštěva festivalu Fashionclash v Maastrichtu z pohledu designéra.

02911140.png

Odkazy:
facebook.com/fashionstudioAAAD
facebook.com/UTBZlin
facebook.com/clubcutclub
hanafrisonsova.com/
fashionclash.nl

Playlist:
Brooke Candy – Everybody Does (uns.)
Ultraista – Our Song Zero 7 remix (Temporary Residence)
Paula – Totally Nice (Arbutus)
Sam Flax – Fire Doesn't Burn Itself (Burger Records)
Fort Romeau – Jetée (Ghostly International)
Disclosure – Need U 100 percent (PMR Records)
Zambri – Heather (Kanine)
CFCF – Camera (Paper Bag/Dummy)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.