Automatky: Adam Gebrian versus kočárek v Praze

21. listopad 2016

„Když je město dobré pro staré, děti a hendikepované, tak bude dobré i pro všechny ostatní, zní slavné rčení od starosty Bogoty Enriqua Peňalosy. A myslím, že z tohoto hlediska máme před sebou ještě kus cesty,“ říká nositel ocenění Architekt roku z roku 2015 Adam Gebrian.

„Vadí mi, že se vždy snažíme o velkolepé koncepce, a přitom to nezvládáme na bázi drobných detailů. Některé věci jsou v Praze zarážející na té úplně nejbanálnější úrovni. Jako příklad uvedu lanovku na Petřín, na kterou je spousta lidí hrdá, ta není bezbariérově přístupná. A přitom tam chybí dva ocelové pásy na schodech. Tedy investice v řádu tisíců korun,“ dodává.

Adam Gebrian dostal v roce 2015 ocenění právě za to, že se dlouhodobě věnuje nejen kritice, ale i popularizaci architektury. O čemž svědčí i pořad Bourání, který běží na Radiu Wave od začátku roku 2009. Adam Gebrian má ročního syna, a tak už rok pozoruje Prahu z pohledu rodiče, který tlačí kočárek. A čeho si všímá?

Jak funguje město a lidé přímo v centru Prahy vzhledem k bariéře, kterou můžeme v tomto kontextu nadneseně nazývat kočárek? Poslechněte si Automatky.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.