Automatky: Být dobrá máma dnes nestačí, nároky jsou obrovské

11. říjen 2017

Marek Herman je známý lektor osobního rozvoje. Proslavil se zejména jako autor knihy Najděte si svého marťana. Je pedagog, rozvedený, má dvě dospělé dcery a výše zmiňovanou knihu napsal právě díky své vlastní rodičovské zkušenosti. Do Automatek přišel hovořit o tom, jak se vyrovnat s chybami, kterým se ve výchově dětí dá jen těžko vyhnout.

„Všichni děláme chyby a je to přirozené. Musíme přijmout fakt, že svět není ideální místo, že neexistují ideální rodiče ani ideální výchova. Takže, když to přeložím, každému z nás něco udělali. A my našim dětem také něco uděláme,“ říká Marek Herman.

Ve své knize vychází z četných psychologických výzkumů a píše o šesti letech věku dítěte jako o zásadním životním mezníku, po kterém už je osobnost více méně hotová. „Pravda je, že do šesti let se formuje devadesát procent osobnosti. Ale v podstatě se to děje do tří let, a když to nakalibruji a zpřesním, tak je to mezi 6 a 24 měsícem, kde se dějí základní věci, které nás formují na celý život.“

Jak se ale vypořádat s tím, že jsme se v tomto věkovém rozmezí zrovna rozváděli, spláceli hypotéku nebo řešili další životní situace, které mohly mít negativní vliv na naše dítě? Že jsme prostě žili každodenní realitu, která se netočí jen okolo ideálního emočního růstu našich potomků?

„Všichni děláme chyby a je to přirozené. Musíme přijmout fakt, že svět není ideální místo, že neexistují ideální rodiče ani ideální výchova.“

„To nejlepší, co může máma udělat, je, když bude sama sebou a když najde prostor, kterému já říkám u sebe doma. V myšlenkách a v emocích, ale najde si i domov, kde se bude cítit dobře. Máma by měla hlavně dělat věci, které má ráda. Protože podle mě je největší problém v tom, že se dnes maminky obětují. Mají vizi, chtějí být supermámy, chtějí všechno zvládnout, ale to je strašně těžká mise, která je nesplnitelná,“ říká Herman.

„Když si uvědomíme, jak se žilo před dvě stě lety, tak život byl náročný, ale byl taky hodně jednoduchý. Protože máma musela najít nějakého chlapa, porodit 3–6 dětí a postarat se o to, aby doslova přežily. Pokud se jí to povedlo, byla dobrá máma. Dnes je být dobrá máma málo, měla byste mít kariéru, měla byste mít zrekonstruovaný byt nebo rodinný domeček, jet minimálně dvakrát ročně na dovolenou, měla byste mít dokonalou postavu a taky byste měla být perfektní bio kuchařka. Ty nároky jsou obrovské! A pokud je máma dobrou mámou, dokáže si sama najít svůj prostor, je napojená na sebe, dokáže se napojit i na dítě a umí říct: ano, tohle chci, a ne, tohle nechci, takhle já nežiju,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor s Markem Hermanem v Automatkách!

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.