Autoři seriálu Zkouškový: Coming out, škola nebo šikana. Chtěli jsme ukázat problémy mladých lidí

5. květen 2020

Podcastový seriál Radia Wave Zkouškový je dost unikátní projekt. Do české dramatické tvorby přišel s autentickými tématy mladých lidí i nezvyklou formou vyprávění přes telefonní hovory. Jak a proč seriál vznikal? „Chtěli jsme dát mladým lidem najevo, že na své problémy nejsou sami,“ vypráví v making of rozhovoru jeho autor a autorky.

„Ukázalo se, že je pro herce velkou výzvou umět chodit,“ popisuje scenárista, autor námětu a režisér Zkouškovýho Šimon Holý. „Umět to zachytit tak, aby člověk zněl, že jde po ulici, ale aby zároveň nezněl trošku jako unavený pes, nebylo lehké. Třeba Gábina Heclová tohle zvládala úplně perfektně, měla jasný grif, Kryštof Bartoš měl zase svoji techniku, kdy se proběhl po chodbě a rychle se vrátil do studia s chůzí v hlase,“ říká. „Taky jsme řešili, jak koncipovat telefonní zvuk celého podcastu. Rozhodli jsme se být stylizovanější,“ dodává Šimon.

Podle scenáristky Terezy Novákové bylo nejtěžší napsat hovory tak, aby zněly uvěřitelně. „Chtěli jsme, aby to nebylo příliš dramatické, jak jsme někdy zvyklí z rozhlasové dramatiky, aby to bylo autentické a postavy mluvily co nejvíc jako normální mladí lidé, kteří spolu telefonují,“ vysvětluje. „Chtěli jsme jednotlivým postavám dát specifický jazyk, něco, co je odliší od ostatních. Protože příběh vyprávíme jenom ve zvuku, museli jsme postavy vytvořit jen skrze jejich vyjadřování,“ popisuje scenáristka úskalí podcastového seriálu.

Gabriela Heclová (Ema)

Šest hlavních postav řeší v příběhu témata, která se týkají jejich milostného i pracovního života nebo rodiny. „Šlo nám o to zachytit, jak rozmanité problémy můžeme řešit, jak rozmanité situace nás v životě můžou potkat. V seriálu se zabýváme tématy, jako je kyberšikana, rasismus nebo coming out. Tahle témata se v mainstreamové produkci neobjevují často. Chtěli jsme dát lidem najevo, že v tom nejsou sami,“ uzavírá autorka námětu a dramaturgyně seriálu Zkouškový Hana Řičicová.

Které postavy mají tvůrci nejradši? Jak těžké bylo seriál obsadit? A jak vůbec vznikl námět seriálu? Poslechněte si celý rozhovor s autorem a autorkami seriálu Radia Wave Zkouškový.

Martin Belianský (Juraj)
Cyril Dobrý (medik Tomáš)
Kryštof Bartoš (pohodář Zdeněk)
Vi Tranová (básnířka Linh)
Julie Ondračková (recepční Johana)
autor: vis
Spustit audio

Epizody Zkouškového

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka