Během noci se miminko může probudit i šestnáctkrát, je to normální, říká dětská spánková poradkyně

30. březen 2022

Polovina spánku novorozenců je lehký spánek, při kterém vydávají zvuky a vyruší je i nenápadný zvuk nebo to nejmenší nepohodlí. „Dětský spánkový cyklus trvá jen 45–60 minut. A je normální, že na konci každého procitne. Během noci se tedy dítě může vzbudit dvanáctkrát až šestnáctkrát,“ říká dětská spánková poradkyně Anna Růžičková. „Přerušovaný spánek je tu proto, aby nám dítě mohlo signalizovat, že něco potřebuje.“

„Největší problém rodičů, se kterými se setkávám, jsou naprosto nereálná očekávání. Je potřeba se připravit na to, že děti spí přerušovaně a že je to normální a zdravé,“ říká Anna a upozorňuje na potřebu spánkových rutin, které jsou pro děti velmi důležité od samého narození.

Čtěte také

„Doporučuji začít noční rutinou – koupání, masáž. Kolem čtvrtého měsíce můžeme zařadit rutiny i před denním spánkem nebo ranní rutinu. Pro děti je důležité vědět, co se bude dál dít,“ dodává poradkyně.

„Spánek není dovednost, ale biologická potřeba, stejně jako vylučování nebo stravování. U všeho dětem pomáháme, aby si to postupně osvojily. Spánek děti nemůžeme naučit, musí k němu dozrát a my bychom měli být trpělivými průvodci,“ říká.

Zavinovat děti na noc? Jak vypadá bezpečná postýlka? A jak správně používat bílý šum? Poslechněte si Houpačky o dětském spánku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.