Bitcoin. Učebnicový příklad bubliny musí splasknout

21. prosinec 2017

Bitcoiny jsou na světě skoro 10 let, teď ale jako by se o nich mluvilo všude. Kryptoměna, která vždy vzbuzovala stejnou měrou nadšení i skepsi, totiž jenom za letošní rok zvýšila svoji hodnotu o více jak 1 600 procent. Současná hodnota všech bitcoinů se pohybuje okolo 300 miliard dolarů. Čeká tuhle nafouknutou bublinu bolestivé propíchnutí? A jde bitcoiny považovat za peníze v pravém slova smyslu?

Většina ekonomů se shoduje na tom, že peníze by měly splňovat tři základní funkce. Za a) měly by být „všeobecným prostředkem směny“. Jednoduše řečeno, když máte jablko a chtěli byste radši třeba banán, nemusíte najít někoho, kdo má banán a chtěl by naopak jablko. Prodáte jablko a za peníze si koupíte banán. Zároveň by za b) peníze měly být použitelné jako „zúčtovací jednotka“ – to znamená, že je trh schopný jejich pomocí určovat hodnotu produktů, tedy jejich cenu. Za c) měly by mít schopnost sloužit jako „uchovatel hodnoty“. To znamená, že se můžete spolehnout na to, že si vaše peníze uchovají relativní kupní sílu.

Funkce prostředku směny je ale v případě bitcoinu jediná bezproblémová. Jen velmi obtížně najdete weby, které by používaly bitcoiny jako základní zúčtovací jednotku. Lze se setkat s tím, že někteří prodejci uvádí ceny svých produktů primárně v bitcoinech, takřka vždy se ale jedná o cenu, která je navázána na daleko méně pohyblivou hodnotu například dolarů nebo jiné „tradiční měny“. V obou případech představuje největší překážku rychlost, s jakou bitcoin hodnotu mění.

Děrné štítky: Sbohem bitcoinu? Kryptoměna ethereum má revoluční potenciál

Ethereum

Kryptoměnové nebe má novou hvězdu. Síť Ethereum funguje podobně jako Bitcoin, slibuje ale využití přesahující pouhou směnu peněz. Funguje totiž i jako globální počítač, který už teď mění způsoby zakládání firem i pořádání sbírek. Otevírá ale etická dilemata a má za sebou i první hack, podvodníci díky němu ukradli přes 79 milionů dolarů.

V posledních několika měsících se stává, že se přes noc hodnota bitcoinu změní o více než 10 procent. Samozřejmě to znesnadňuje jakékoliv snahy o uvádění cen primárně v bitcoinech. Většina z nás si nechce každý den přepočítávat, jestli něco nekupujeme příliš draho, ať už je to kafe, rohlík, nebo heroin. Problém s uchováváním hodnoty se z pohledu současného rapidního nárůstu ceny bitcoinu může zdát jako pozitivní. Je ale velmi nepravděpodobné, že to bude trvat věčně. Ve zprávě vydané na začátku prosince uvádí německá Deutsche Bank, že pád bitcoinu a jeho případný dopad na ekonomiku vnímá jako jedno z největších rizik pro světové trhy v roce 2018.

„Existuje jen velmi málo důkazů, že nákupčí používají bitcoiny jako prostředek směny, k placení. Spíše kupují tuto kryptoměnu jako spekulativní investici, ke které jsou přitahováni masivním stoupáním ceny,“ říká serveru VentureBeat výzkumný pracovník Cambridgeské univerzity Garrick Hileman. „Mnoho ekonomů upozorňuje na fakt, který vynálezce a obhájce bitcoinu asi příliš nezajímá. Bez přímých nástrojů k regulaci množství měny v oběhu, které kupce odrazují od toho, aby měnu používali jako investici (ve smyslu „hromadění“), je každá měna (včetně zlata) pod nadvládou cyklů extrémních nárůstů a poklesů ceny. Funkce ‚peněz‘ a ‚investice‘ si navzájem odporují,“ píše David Golumbia ve své knize Politika Bitcoinu.

Server MacroBusiness v polovině prosince vypočítal, že pokud by cena bitcoinu i nadále rostla tak jako v posledních době ještě asi pět měsíců, překonala by celková cena bitcoinů 79 triliónů dolarů, což je hrubý domácí produkt světové ekonomiky. To se samozřejmě nestane. Tato statistika ale není jediným ukazatelem, že celý systém je zahlcený nad svoje možnosti a něco se bude muset změnit. Dalším je způsob, jakým bitcoin zpracovává transakce. Momentálně je celá síť schopná celosvětově zpracovat jenom přibližně čtyři platby za vteřinu. Člověk tak na zpracování transakce může čekat v řádu hodin, někdy i dnů. Pokud chcete proces urychlit, můžete nabídnout za její prioritní zpracování poplatek. Jejich výše ale s větším zájmem o bitcoin závratně stoupá.

03552614.jpeg

Průměrný poplatek v posledních dnech vystoupal až na 30 dolarů za transakci. To samozřejmě značně znevýhodňuje drobné transakce, které si buďto počkají, nebo se nafouknou o absurdně vysoký poplatek. „O bitcoin se začínají zajímat lidé s nulovými technickými či finančními vědomostmi a někteří se dokonce zadlužují, aby mohli do bitcoinu investovat. Z trhu s bitcoiny začínám mít podobný pocit jako během internetové bubliny na přelomu tisíciletí, kdy i taxikáři radili lidem, do jakých technologických firem investovat,“ píše Timothy B. Lee pro server ArsTechnica v textu, ve kterém přiznává, že býval skalním zastáncem bitcoinu, ale vývoj posledního roku ho donutil změnit názor.

Nic z uvedených problémů automaticky neznamená, že je bitcoin k ničemu. Jeho anonymizační funkce, byť je její důslednost přeceňovaná, je rozhodně hodnotná. Koncept blockchainu, na jehož principu bitcoiny a jiné kryptoměny fungují, má potenciál posunout dopředu celou řadu odvětví – včetně například hudebního průmyslu. Bitcoiny ale nenahradí peníze, jak je známe, jsou spíše pozoruhodnou spekulativní investiční komoditou. Neudržitelný boom ale zažívají mimo jiné právě na základě mylného přesvědčení, že pouhou komoditou nejsou a v budoucnu se z nich může stát plnohodnotná náhrada tradičních měn. Jsou proto učebnicovým příkladem ekonomické bubliny, která musí dříve nebo později splasknout. ​

Pokud vám stále bitcoiny nejdou do hlavy, poslechněte si, jak si v našem studiu o jejich vývoji, jablkách, banánech a životě povídali Matěj Schneider a Jiří Špičák.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.