Bůh, ďábel a geniálně rozvrzané písně. Jaký byl život a tvorba Daniela Johnstona?

23. září 2019

Když 11. září zemřel americký písničkář Daniel Johnston, vzdala mu hold dlouhá řada indie umělců z obou stran Atlantiku. I v českém prostředí vznikla téměř okamžitě bezprostřední syrová nahrávka Dominika Zezuly (Děti mezi reprákama, post-hudba), který poděkoval jednomu ze svých hudebních vzorů coverem písně True Love Will Find You in the End. Vzhledem k silnému duchovnímu náboji písní tohoto psychickou nemocí zkoušeného umělce bylo jasné, že Hergot! nemůže zůstat stranou.

Pro speciál, ve kterém se ozve celá řada Johnstonových písní a ustálená struktura pořadu se stane poněkud rozvolněnou, přizvali tvůrci Hergot!u hudebního publicistu Pavla Klusáka. Ten měl příležitost vidět Daniela Johnstona živě na koncertě a setkání s ryzostí tvorby duševně nemocného hudebníka a výtvarníka mu otevřelo další obzory. „To byl umělec, který si v mnoha ohledech prostě nemohl pomoct. Vnímal jsem absenci filtru mezi tím, kým byl, a tím, co jde ven mezi lidi,“ vysvětluje Pavel Klusák.

Čtěte také

Daniel Johnston vyrostl ve spíše konzervativním evangelikálním prostředí. Už v mladé dospělosti do jeho života postupně začala vstupovat psychická choroba, jejíž skokové zhoršení lze připsat na vrub zkušenosti s psychedeliky. Spirituální základ, daný rodinným zázemím a dobrou obeznámeností s biblickou látkou, nabyl podoby se silně apokalyptickými rysy. Johnstonovy písně všechny tyto rozpory věrně odrážely.

Někdy naivně krásné, někdy zlověstné, jindy se obě polohy prostřídají na ploše jediné skladby. Možná právě díky tomuto napětí písničkářova tvorba oslovila hvězdy alternativní hudební scény v čele se Sonic Youth. Od nich už nebyla taky daleká cesta ke Kurtu Cobainovi, který po dlouhé týdny na vrcholu popularity nosil ikonické tričko s motivem Johnstonova alba Hi, How Are You. Lo-fi provedení skladeb s neopakovatelnou atmosférou přestalo být v době raných devadesátých let překážkou pro tisíce obdivovatelů. „Součást kouzla Daniela Johnstona je rozpor mezi rozladěným syrovým zvukem a hloubkou písniček jako takových,“ potvrzuje Pavel Klusák.

Chcete vědět, kterou písničkou Daniel Johnston rozezpíval své arty publikum v New Yorku? Nebo jak to dopadlo, když vyhodil z letadla klíčky od zapalování v domnění, že je duchem Casperem? Poslouchejte speciál Hergot!u.

Spustit audio