Čas nejsou peníze, čas je náš, abychom ho žili, říká britská spisovatelka Carolyn Steel

21. prosinec 2023

Carolyn Steel, architektka, urbanistka a autorka knih Hladové město a Sitopie, se zabývá propojením mezi jídlem a urbanismem. Je tvůrkyní konceptu sitopie, který spojuje význam řeckých slov pro jídlo a místo, a reprezentuje způsob, jak jídlo formuje naše životy. Prostřednictvím zkoumání cesty potravin městem odhaluje vliv na politiku, ekonomiku, klima a náš vztah k přírodě. Dokazuje tak, že hodnota jídla by měla být v centru našeho myšlení.

„Na každou důležitou otázku, kterou si pokládáte o tom, co je to vlastně dobrý/spokojený život, nebo jak bychom mohli žít lépe, se můžete podívat právě optikou jídla. Jde o to si uvědomit, že naše životy jsou zásadně utvářeny jídlem, zásadněji než jakýmkoliv jiným činitelem, který formuje naše životy. A proto můžeme jídlo používat jako objektiv, kterým se dívat na svět,” vysvětluje Carolyn Steel. „A nutno podotknout, že žijeme ve špatné sitopii. A důvodem je, že si přestáváme vážit jídla,” dodává.

„Dominantní étos posledních padesáti let je pracovat tvrdě, pracovat víc, vydělat peníze, zbohatnout, zbohatnout ještě víc, a pak budeme mít dobrý život. No a najednou jsi v důchodu, vyčerpaná, s náběhem na srdeční příhodu a celý život jsi neměla čas se nadechnout. To je přece šílený život. Tahle neustálá práce, kterou si pak lidé kompenzují tím, že mají dvě dovolené ročně, kdy se letí spálit na Maledivy. Náš hodnotový systém je úplně mimo, a to, alespoň podle mě, musíme změnit,“ říká autorka knihy Sitopie.

Proč je živá půda nenahraditelná? Je podle Carolyn Steel veganství globální odpovědí na změnu klimatu? A jak lidem pandemie pomohla znovuobjevit čas? Poslechněte si nový díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka