Čelisti: Co nám vadí na filmech, které mají v názvu matku?

19. říjen 2017

Už to není náhoda. Je v tom systém. Medemova Ma Ma, Dolanovo Mami! a teď Aronofského matka! Co je spojuje? Příšerná, nesnesitelná nabubřelost, labilita a naivita. Svoje mámy máme rádi, ale tyhle mámy melou naše maso.

Psychická vyrovnanost není ani naší silnou stránkou, což se projevilo v trochu bouřlivém začátku. Ale aspoň slyšíte, že do vysílání dáváme srdíčko. Stejné srdíčko, které do naší výchovy vložily naše mámy šedivý, stejné srdíčko, které milující ženy po celém světě dávají všanc destruktivním mužům, kteří uctívají především vlastní ego. To není zpověď, ale můstek k novému filmu Darrena Aronofského, který slátal několik osvědčených mouder, banalitu překryl pompézními vaginálně-religiózními symboly a celé to završil over-the-top výjevy malé velké apokalypsy. Ano, jeho nový film matka! je paskvil. Starozákonně se tvářící, hororovými momenty vycpaný spirituální paskvil, pod kterým se nedá nahmatat jiná hloubka než hloubka režisérova ega. Poležet si na gauč budeme s dovolením chodit jinam než do rajského dřevodomu, kde vládne kutilská ruka Jennifer Lawrence a geniální poetická mysl Javiera Bardema.

O egu ví své i švédský auteur Ruben Östlund, který těžce skousával, že jeho předchozí film Vyšší moc to nedotáhl do oscarového shortlistu. Čtverec postavil na míru pro festival v Cannes a vyplatilo se – vyhrál ho. Dan Řehák ale oprávněně namítal, že to bylo za cenu autorských kompromisů, moralizování a přílišné košatosti. Ruben stále umí stavět všední scény trapnosti, ale celek tentokrát trochu plave na vodě.

Z filmu Čtverec

Obleva stihla i Östlundova krajana Tomase Alfredsona, který zadaptoval legendární knižní thriller Joa Nesbøho. Jenže Sněhulák taje kvůli zarážející zmatečnosti i nefunkční podchlazenosti Švédovy režijní metody. Obsahuje krásnou mlhu a fotogenické sněžné pláně, ale selhává tam, kde má budovat napětí. A rozespalý opilec Michael Fassbender toho také moc neuplácá.

Příště razíme do marvelovského univerza poveselit se s Thorem. A pro milovníky lokálního cestování budeme mít Western z Bulharska.

autoři: Vít Schmarc , Aleš Stuchlý , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.