Chci, aby to žáky vtáhlo, říká nejinspirativnější učitel Česka Roman Göttlicher

22. červen 2023

Global Teacher Prize Czech Republic je soutěž pro inspirativní učitele, kterou organizuje platforma EDUin. Letošním držitelem tohoto prestižního ocenění se stal Roman Göttlicher, který učí dějepis a občanskou výchovu na střední škole ve Frýdku-Místku, kde je zároveň i výchovným poradcem. Čím porotu i žáky zaujal?

Roman se nejdřív věnoval vědě a dějinám, učení si vyzkoušel, ale pustil se do podnikání a otevřel vlastní fitcentrum. „Pořád jsem byl uvnitř učitelem. Strašně mě bavilo lidi vzdělávat, pomáhat jim a rozšiřovat nějaké myšlenky,“ odpovídá na otázku, co ho vrátilo z fitness zpět do školství. „Ve fitcentru jsem si uvědomil, že pořád učím, že lidi vzdělávám v oblasti výživy nebo sportu, že pracujeme s motivací a nastavováním cílů,“ popisuje, co ho baví a dodává, že ve fitku se seznámil s ředitelem školy, do které nakonec nastoupil jako učitel.

Čtěte také

„Pro mě to bylo překvapení,“ říká o nominaci na Global Teacher Prize Czech Republic, do které ho přihlásili jeho žáci. „Je to obrovská možnost, jak se zamyslet nad tím, čeho člověk zatím dosáhl, jaké má hodnoty, co udělal a kam směřuje. Taková velká inventura, kterou vřele doporučuji každému,“ myslí si o soutěži, ve které nerozhoduje jen popularita u žáků. Roman v dalších kolech absolvoval rozhovory, předkládal nahrávky hodiny a různé materiály, které musel obhájit před porotou.

Göttlicher učí dějepis a občanku na střední průmyslové škole a obchodní akademii, kde tyto předměty nejsou těmi stěžejními oborovými. Čím dokázal studenty zaujmout? „Není to úplně jednoduché, o to víc to pro mě byla výzva a dalo mi to obrovskou možnost, jak se snažit to pojmout jinak,“ popisuje a dodává, že důležitá je vnitřní motivace a vědomí toho, že poznatky budou studentům užitečné.

Žáky se snaží oslovit takzvanou badatelskou metodou, kdy hledají odpovědi na otázky. Ve výuce je nechává například používat mobilní telefony k vyhledávání informací a rozvíjí také jejich kritické myšlení a práci s textem. „Chci aby je to vtáhlo a aby do toho byli zainteresování. Ideální je, pokud to má pro žáky přesah do jejich životů,“ uzavírá učitel.

Jak probíhá Global Teacher Prize Czech Republic? Poslechněte si Studovnu s jejím vítězem Romanem Göttlicherem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.