„Co to děláš? Vždyť tímhle kojím naše dítě!“ Sex po porodu je někdy trochu oříšek

1. březen 2022

První sex po porodu může být docela velká věc. Někdo na něj čeká šest týdnů, někdo půl roku, někdo několik let. „Po císařském řezu jsem vlastně nemusela nic řešit. Po druhém porodu, který byl přirozeně, se toho strašně moc změnilo a trvalo aspoň půl roku, než jsem na sex měla chuť a než mě zase začal aspoň trochu bavit,“ říká Vanda.

„Pokud se objevuje bolest nebo krev, něco není v pořádku. Všechno ostatní je individuální. Některé páry mají první sex po porodu za dva týdny, některým sblížení trvá rok i déle,“ říká gynekoložka a sexuoložka Petra Vrzáčková.

Čtěte také

Pokud žena plně kojí, její hormonální hladiny se podle lékařky dají porovnat s ženou v menopauze. To s sebou může nést menší nebo žádnou chuť na sex i různé zdravotní obtíže. Vrzáčková upozorňuje, že ty se dají snadno řešit různými preparáty, pomůže s nimi gynekolog.

„Mylná je představa, že si dopřejeme hezké a romantické milování večer potom, co všechno obstaráme, a ještě si hezky popovídáme,“ říká psychoterapeutka Martina Venglářová. „Myčku dokážeme krásně obstarat po dobrém sexu, obráceně už to tak neplatí. Sex je práce jako každá jiná a je třeba na něj mít síly,“ dodává.

Bude to jiné. V čem? Jak pospojovat nové životní role? A čeho se obávají muži? Poslechněte si Jiné stavy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.